El Servei de Cirurgia General i Digestiva dels hospitals Josep Trueta hospitals Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt va realitzar 4.000 intervencions quirúrgiques l'any passat. La dada suposa un increment del 18% respecte l'activitat quirúrgica desenvolupada durant el 2016, i des dels dos centres ho atribueixen a l'augment de la mobilitat dels pacients i professionals sanitaris que s'ha generat entre els hospitals de Girona i Salt fruit de la integració de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS).

Aquest treball conjunt entre els dos centres, assenyalen, ha permès unificar els sistemes informàtics que fan servir el Josep Trueta i Santa Caterina, les històries clíniques dels pacients i també les llistes d'espera dels dos hospitals.

D'aquesta manera, indiquen, es poden optimitzar els recursos quirúrgics existents i aprofitar al màxim els quiròfans dels dos centres sanitaris, independentment de si s'ubiquen en un hospital o en l'altre.

Aquest flux bidireccional tant de pacients com de cirurgians se suma a altres accions creuades entre els dos que també han afavorit l'increment del nombre d'intervencions quirúrgiques que realitza el servei. És el cas, per exemple, de la participació dels dos centres en les guàrdies de presència física de l'hospital Trueta i la millora del circuit de pacients urgents entre els dos centres.

Així mateix, fonts dels dos centres remarquen que la integració també ha permès que el Servei de Cirurgia General i Digestiva defineixi protocols clínics i assistencials comuns -que són supervisats per un únic cap de servei per a ambdós hospitals-, així com compartir els serveis de suport a l'activitat assistencial.

L'hospital Santa Caterina de Salt té una població assignada de 170.000 persones de les comarques del Gironès i la Selva interior, mentre que el Trueta és l'hospital de referència de la regió sanitària de Girona, amb 845.000 habitants assignats, i atén la majoria de cirurgies oncològiques dels pacients de les comarques gironines.

En l'àmbit assistencial, la principal activitat d'aquest servei és la quirúrgica, però també destaca per la seva activitat docent, ja que compta amb un equip de professionals acreditat per impartir docència especialitzada des de l'any 1978, amb una plaça de formació de medicina interna resident (MIR).

Pel que fa a la investigació, el Servei de Cirurgia General i Digestiva forma part de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), com a Grup d'Investigació en Cirurgia General Digestiva.

Referent internacional

El Servei de Cirurgia General i Digestiva de l'hospital Josep Trueta de Girona va rebre, ara fa dos anys, el Premi Bonastruc ça Porta del Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG), que reconeix la trajectòria de professionals o equips mèdics de les comarques gironines.

El guardó li va arribar en reconeixement a l'activitat en el tractament quirúrgic dels òrgans abdominals, especialitat que l'ha situat com a referent nacional i internacional en processos molt concrets, sobretot en patologia del fetge, esofagogàstrica i de còlon i recte; així com en cirurgia endocrinològica, esofagogàstrica, hepatobiliopancreàtica i colorectal.