La companyia elèctrica Endesa ha posat en servei recentment una nova subestació a la localitat de Fornells de la Selva amb l'objectiu d'alimentar nous polígons industrials de la comarca del Gironès. La instal·lació s'ha construït en un terreny cedit per un dels promotors urbanístics.

Els treballs van començar el passat mes de novembre del 2016 i s'han acabat aquesta primavera, tot i que la instal·lació encara es podrà ampliar en una segona fase el 2019. La subestació -de 132/25 kV- disposa d'un transformador de 40 MVA de potència, de la qual en surten dues línies elèctriques d'alta tensió a 132 kV (una cap a la subestació de Salt i una altra cap a la de Juià), i sis línies de mitjana tensió a 25 kV. En totes aquestes s'hi han instal·lat els respectius parallamps. De cara a l'any vinent, la infraestructura s'ampliarà amb un segon transformador, també de 40 MVA de potència, i més línies de 25 kV.

La subestació és un model exterior convencional-híbrid blindat, dotada amb les noves tecnologies que hi ha al mercat. Així, les cabines incorporen un gas de característiques aïllants, més segur per a les persones que hi han de treballar i també més robust de cara a suportar ambients humits o alta salinitat. Alhora, la nova tecnologia gairebé no requereix intervencions de manteniment, a diferència de la tecnologia anterior, en què determinades tasques obligaven a tallar temporalment el servei als clients. Aquesta infraestructura, segons ha informat la companyia, se suma a les que recentment s'han construït a Girona amb l'objectiu de reforçar la xarxa de transport en alta tensió tant a l'interior com a la Costa Brava i, així, garantir l'alimentació de la zona. De fet, el passat mes de setembre Endesa ja va posar en servei la nova línia elèctrica a 110 kV que uneix les subestacions de Juià, al Gironès, amb la de Bellcaire, al Baix Empordà. Amb aquest nou circuit, que complementa els ja existents a la demarcació, s'ha ampliat la malla elèctrica i es consolida l'anella de transport amb l'objectiu de millorar la fiabilitat en el subministrament.

Paral·lelament, després de gairebé dos anys d'haver començat l'obra, en el quadrimestre vinent està previst que entri en funcionament la subestació de Santa Llogaia, a la comarca de l'Alt Empordà. La nova infraestructura compta amb tres transformadors que funcionaran a l'uníson, i que rebaixaran l'energia que arribi de la MAT dels 400 kV fins als 132. La subestació ha suposat una inversió de 10,2 milions d'euros i la companyia subratlla que reforçarà el subministrament de la xarxa.