Fa anys que des de diferents agents com la Universitat de Girona i la Fundació Mar, es treballa amb la intenció de presentar la candidatura de la Costa Brava com a Reserva de la Biosfera de la Unesco. Amb aquest objectiu, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, es van reunir ahir amb diferents agents del territori i amb Miguel Clüsener-Godt, director de la Divisió de Ciències Ecològiques i de la Terra i del programa Home i Biosfera de la Unesco (MAB).

La trobada es va centrar en els treballs que s'estan elaborant en relació amb la presentació de la candidatura. A la reunió - que va tenir lloc a l'Alfolí de la Sal de l'Escala - van assistir una cinquantena de persones, entre alcaldes i representants de la Diputació de Girona, de la Generalitat, de la Universitat de Girona, de les cambres de comerç gironines i dels parcs naturals dels Aiguamolls de l'Empordà i del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, entre altres entitats i organismes implicats.

La iniciativa va servir per traslladat al responsable del programa MAB el suport de què disposa aquesta proposta, així com el compromís amb el desenvolupament sostenible del territori, la conservació dels seus valors i el foment del coneixement i l'educació. Miquel Noguer va explicar que estan treballant de ple «en la seva tramitació» i que la declaració de Reserva de Biosfera «permetria reforçar el compromís del territori en les tres funcions que ha de complir: la conservació del territori, el desenvolupament sostenible i el suport logístic, i el foment del coneixement, la capacitació i el treball en xarxa amb altres territoris». El president de la Diputació va afegir que el territori «compleix els paràmetres de qualitat de paisatge, biodiversitat i nivell de protecció dels espais naturals i agraris, que el poden fer mereixedor d'aquest reconeixement en l'àmbit mundial».

L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, va destacar que la possibilitat que la Costa Brava esdevingui Reserva de la Biosfera «és un repte molt important», en el qual la població se sent completament implicada. Segons el seu criteri, «s'obre una oportunitat única que cal aprofitar per a poder consolidar aquest salt de qualitat que durant els darrers anys hem anat treballant entre tots i que ens pot situar dins el marc necessari del desenvolupament sostenible». «És una oportunitat única per promocionar el nostre paisatge, els costums i el patrimoni, alhora que esdevé un repte de futur que haurem de saber gestionar, ja que implica garantir un desenvolupament sostenible i la preservació d'uns valors» va afegir.