La situació política a Catalunya i la turismofòbia, més un parell de factors més com la vaga de Ryanair i la «pacificació» d´altres destinacions turístiques mediterànies que patien conflictes armats o terrorisme, faran que l´actual temporada turística a les comarques de Girona sigui més dolenta del que s´esperava. Els hotelers creuen que el descens en l´ocupació serà a final d´estiu d´entre un 5% i un 10%. Que no és poca cosa. Els ingressos, probablement encara patiran un descens més dur.

A més a més, la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona lamenta que alguns empresaris hotelers han hagut de fer ofertes per omplir i això ha fet caure el preu mitjà per habitació. Segons les seves xifres, l'ocupació mitjana durant l'agost al litoral ha estat d'entre el 80 i el 88%, a Girona ciutat i rodalies del 80% i a l'interior i muntanya d'entre el 65 i el 78%. La previsió d'ocupació del mes de setembre es diferencia per quinzenes, tenint en compte que durant la darrera sempre baixen els índexs d'ocupació. En aquest sentit i durant la primera quinzena, a l'Alt Empordà es preveu una ocupació que oscil·la entre el 55% i el 60%, a la Costa Brava Centre entre el 65% i el 70% i a la Costa Brava Sud entre el 75% i el 80%.A la capital es preveu una ocupació d'entre el 55% i el 60% i a l'interior de la Selva entre el 50% i el 55%. Pel que fa a la comarca de la Garrotxa el percentatge oscil·larà entre el 60% i el 65%. Pel que fa a les comarques de muntanya, es preveu una ocupació del 55% i 60% al Ripollès i a la Cerdanya. La previsió d´ocupació de la segona quinzena es preveu que sigui entre un 5% i un 10% més baixa.

El setembre, també a la baixa

El visitant que pernoctarà a la província de Girona durant el mes de setembre serà el mateix que el del mes d´agost: parelles i famílies catalanes, franceses, de l'estat espanyol, russes, britàniques i alemanyes. La mitjana d'estades serà diferent al litoral gironí que a l'interior de la demarcació. En aquest sentit, a les zones costaneres la mitjana d'estades oscil·larà entre 3 i 4 dies, i en canvi a Girona ciutat i a les zones d'interior i muntanya, serà d'entre 2 i 3 dies. Pel que fa a les estades del litoral gironí durant el mes de setembre seran un punt més baixes que les dels mesos de juliol i agost.

Seguint la tendència de la temporada d'estiu d'enguany, les previsions d'ocupació del mes de setembre se situen entre un 5% i un 10% inferiors a les de l'any passat. En aquest mateix sentit, la mitjana d'ocupació dels mesos de juliol i agost s'ha aproximat al 5% més baixa que la del 2017.

Alguns empresaris hotelers han traslladat a la Federació que han pogut arribar a aquestes xifres a través d'ofertes, la qual cosa fan caure el preu mig per habitació. Això, a més, significa que el descens en ingressos serà encara superior a aquest «entre 5% i 10%» que es preveu baixi l'ocupació.

Les raons per les quals la temporada d'enguany ha esta més fluixa que la de l'any passat, segons la Federació, són múltiples i entre elles es troba la recuperació com a destí turístic de països com Turquia, Egipte i Grècia; les accions de turismofòbia que es veuen a través dels mitjans de comunicació -a Barcelona s´han assaltat dos busos turístics i proliferen les pintades contra els visitants- ; les situacions i «canvis a nivell polític» o les ­vagues dels treballadors de les companyies aèries.

La Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona està formada per onze associacions que tenen entre els seus membres hotels, hostals, càmpings, restaurants, bars, cafeteries, sales de festa o cases de turisme rural, entre d´altres. La Federació compta amb més de 1.600 empreses federades, bona part de les quals no són hotels, per la qual cosa la seva anàlisi és més àmplia.