La plaga de l'eruga del boix s'ha convertit en una afectació biològica en tota regla. Aixi ho ha alertat el tècnic del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa Emili Bassols en el seu compte de Twitter. El científic també mostra una pantalla coberta de papallones a Sant Privat d'en Bas en un vídeo penjat a la mateixa xarxa social. La doctora en Biologia i especialista en ecologia, Sandra Saura, ha exposat contundentment en un missatge: «El declivi del boix... l'últim cop que vaig estar a la Garrotxa estaven gairebé tots morts», i afegeix: «natura en perill per les invasions biològiques de la globalització».

Avís des de l'Ajuntament d'Olot

Paral·lelament, el Consorci de l'Alta Garrotxa afirma que l'eruga del boix fa grans destrosses en les reserves de boixos de l'Alta Garrotxa. De fet en el ple de juliol, el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Olot, Josep Gelis, ja va alertar del fet que si bé havien creat una comissió per combatre la plaga, no trobaven solucions.

El principal problema, segons Gelis, és que l'eruga fa tres mutacions anuals i de moment no s'ha trobat un depredador que s'alimenti d'aquest animal. En tot cas Gelis va indicar que els tècnics ambientals d'Olot lluiten contra l'eruga amb verí.

Pel que fa a l'Alta Garrotxa, fa dies que els excursionistes alerten de les destrosses que fa l'eruga a la zona protegida. Ara, el Consorci ha concretat que «en alguns sectors com Sadernes ha significat un impacte en relació a les activitats d'ús públic, atès que la gran quantitat d'erugues ha arribat fins i tot a incomodar el pas pels senders. El motiu és que les erugues desprenèn un fil de seda per desplaçar-se que és molt enganxós i molest». Exposen que l'eruga és capaç de defoliar un boix centenari en pocs dies per causa de la seva alta proliferació.

Més estès els propers anys

El Consorci afirma que la previsió és que en els anys venidors l'eruga s'estengui a més altura del que es pensava. Han observat que el seu àmbit de distribució puja uns 300 metres d'alçada cada any.

Aquest petit animal és capaç de defoliar un boix centenari en pocs dies a causa de la seva alta proliferació. Per un costat aquesta pot ser tractada amb un producte específic (un bacillus que ataca la larva de lepidòpter) en jardins o parcs, però per altra banda de moment no es coneix cap manera efectiva per actuar en els grans boscos de la zona.

Es té coneixement que aquest lepidòpter és molt prolífic en el seu període d'activitat i per tal de frenar el seu creixement el moment idoni per aplicar el tractament és durant la primavera i estiu.