Un estudi de l'Institut Català d'Investigació de l'Aigua (ICRA), amb seu a Girona, ha determinat que Espanya és un dels països amb més índex de contaminants que afecten la salut en peixos i mariscs.

Aquest projecte europeu tenia per objectiu valorar la seguretat alimentària de peix i marisc a través de l'estudi de la presència de contaminants prioritaris i l'avaluació del seu impacte potencial en la salut humana.

Emmarcat en aquest projecte es va realitzar l'anàlisi de 65 mostres de peix i marisc procedents d'onze països europeus. Es van seleccionar dotze espècies d'elevat consum incloent-hi: verat, tonyina, bacallà, perca, panga, llenguado, orada, palaia, salmó, musclo, gambes i cranc.

Es va mesurar la presència i concentració d'una llista de compostos considerats prioritaris en mostres tant crues com cuinades al vapor. Posteriorment, es va realitzar una avaluació de l'exposició humana i una caracterització del risc potencial per a la salut a través del consum d'aquests peixos i mariscs.

Els resultats obtinguts van indicar que els fàrmacs no estaven presents a nivells detectables en la majoria de les mostres i es va descartar, per tant, un risc potencial per a la salut humana per consum de peix.

No obstant això, alguns disruptors endocrins sí que estaven presents en la gran majoria de les mostres analitzades procedents del mercat europeu.

Concretament, el bisphenol A, metilparabè i triclosà van ser detectats en peix cru a concentracions que van aconseguir en pes humit fins a 36 ng/g de triclosà en palaia, 27 ng/g de bisphenol A en tonyina en conserva, i 4 ng/g de metilparabè en verat.

A més, es va observar un augment significatiu de la concentració d'aquests disruptors quan les mostres crues eren cuinades al vapor.

Es van seleccionar cinc països europeus on aquestes espècies eren comercialitzades i, basant-se en dades prèvies de consum de peix i marisc en cada un d'aquests països, es va avaluar el risc potencial per a la població.

Els resultats van indicar que Espanya era el país amb una major exposició a aquests disruptors endocrins, seguit de Portugal, Itàlia, Irlanda i Bèlgica, degut principalment a l'alt consum de peix i marisc. L'exposició principal era al bisphenol A i en menor proporció al metilparabè i triclosà.

Poc risc

No obstant això, el risc estimat per aquests compostos va resultar poc probable de ser motiu de preocupació ja que els nivells a què estem exposats són molt inferiors als valors toxicològics màxims establerts.

Per tant, segons aquests resultats no hi ha necessitat de prendre mesures urgents, però es recomana realitzar més estudis d'aquest tipus per proporcionar més dades i avaluar l'efecte de diversos tipus de cuinat; especialment estudis que considerin també altres fonts d'exposició tant dietètiques (per exemple, productes a base de cereals i grans) com altres rutes no alimentàries (per exemple, pols).

L'import total del projecte, que ha comptat amb la participació de 12 grups d'investigació internacionals i 7 pimes, és de 3.999.874 euros i el concedit a l'ICRA és de 274.067 euros.