Els Mossos d'Esquadra han detingut l'últim membre de la banda que ha comés més robatoris a l'AP-7

Els agents van desarticular l'organització criminal que furtava a turistes a les àrees de servei de l'AP-7 des de la Jonquera fins a Tarragona durant el mes de juny, fent 15 detencions.

Ara, el 5 de setembre, han arrestat l'últim membre que quedava pendent després de la desarticulació.

A aquest últim integrant, que ja estava identificat, se'l va detenir quan anava a agafar un vehicle de lloguer per tal de tornar a robar a l'autopista.

L'arrestat és un home de nacionalitat kosovar, de 26 anys i domicili a Barcelona. Després de passar a diposició judicial, el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs i li va imposar una ordre d'allunyament de 200 metres de l'autopista AP-7 i les seves àrees de servei sense limitació territorial. Aquesta ordre també va ser decretada anteriorment per a 13 membres de l'organització criminal.

La mesura cautelar d'ordre d'allunyament de l'autopista és una mesura innovadora que han demanat els Mossos d'Esquadra pels membres de grups criminals que realitzen delictes patrimonials a les vies ràpides. Les conseqüències d'aquesta mesura es veuen en la reducció de més d'un 20% dels furts (tant en àrees de servei/descans com al voral) des de la seva aplicació el juliol de 2017.

17 membres de la banda

Amb aquesta última detenció els Mossos d'Esquadra han arrestat els 17 membres, tots d'origen kosovar, que sostreien objectes de valor i diners de l'interior de vehicles després de fer-los aturar i distreure els seus ocupants, als quals els deien que tenien una avaria o la roda punxada i simulaven que els ajudaven.

El 6 de juny es van fer les primeres 15 detencions, dies després una altra i el 5 de setembre els policies van detenir l'últim membre de l'organització, tots ells com a presumptes autors dels delictes de furts, contra la seguretat del trànsit, falsificació documental i un robatori amb intimidació.

La investigació, que va comptar amb la col·laboració de l'empresa Abertis autopistes, es va iniciar a finals de 2017 quan els Mossos d'Esquadra van tenir coneixement que hi havia hagut un furt de 27.000 euros al quilòmetre 120 de l'AP-7.

El grup actuava de dues maneres, o bé punxaven les rodes de les víctimes i els seguien fins que s'aturaven o bé els feien creure que tenien una avaria i els indicaven que s'aturessin al voral o en una àrea de servei o descans. A causa de la seva especialització el segon modus operandi era el més habitual i així no els calia punxar rodes.

Així actua el grup de kosovars que roben turistes a l'autopista AP-7

Així actua el grup de kosovars que roben turistes a l'autopista AP-7

En ambdós casos, una vegada aturades les víctimes i amb l'excusa de prestar auxili, els autors les distreien mentre aprofitaven per sostreure els objectes de l'interior del vehicle.

Més de 150.000 euros de botí

La investigació que va durar sis mesos ha permès imputar-los una cinquantena de fets en els quals haurien obtingut més de 150.000 euros en metàl·lic, diners en divisa estrangera, joies i objectes electrònics com mòbils o càmeres fotogràfiques.

L'últim detingut, amb antecedents delictius, va passar a disposició judicial dijous, 6 de setembre, i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs i li va imposar una ordre d'allunyament de 200 metres de l'autopista AP-7 i les seves àrees de servei sense limitació territorial.

Des de la implantació d'aquesta mesura fins a data d'avui no es té coneixement que cap de les persones amb aquesta ordre l'hagi trencat i hagi tornat a furtar a l'autopista. En total s'ha imposat a 26 persones.

Els Mossos d'Esquadra donen una sèrie de consells per evitar furts a les autopistes:

  • En cas d'avaria del vehicle (punxada de rodes o manifestacions de segones persones de foc als neumàtics) atureu-vos en un lloc segur amb els elements de seguretat (armilles i triangles emergència), tanqueu el vehicle i presteu atenció a les persones que s'aturen per tal d'ajudar donat que podria tractar-se de possibles lladres.
  • Guardeu els objectes de valor en un lloc no visible del vehicle.
  • Si us atureu per descansar, presteu especial atenció a les distraccions per part d'altres persones i en cas de baixar del vehicle per descansar tanqueu-lo sempre amb clau.
  • En cas d'accedir a l'interior del restaurant o zones de pícnic és necessari tenir en tot moment les pertinences controlades.
  • Si heu estat víctima o testimoni dels fets, cal que truqueu immediatament al telèfon d'emergències 112 i aporteu el màxim de dades dels autors (vehicle i descripció) i el lloc dels fets.