Directora de la Càtedra de Responsabilitat Social Universitària de la UdG. Aquest departament es va crear el 2013 amb l’impuls de Càritas Diocesana de Girona i Santander Universidades. Des del principi hi col·laboren l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i el Consell Social de la UdG. Aquesta és una de les 34 càtedres amb què compta la UdG per mantenir una estreta i forta vinculació amb el territori.

Quins són els objectius de la Càtedra d’RSU?

Des dels seus inicis, la Càtedra ha estat treballant en tres línies d’actuació bàsiques: la solidaritat, la sostenibilitat i la vinculació amb el món empresarial. A partir d’aquestes línies s’han desenvolupat tres objectius concrets. En primer lloc, contribuir a un model d’innovació, desenvolupament i transformació social que sigui responsable, solidari i sostenible. En segon lloc, esdevenir un referent en el marc de la responsabilitat social, la sostenibilitat i la solidaritat. I finalment, però no menys important, impulsar la Responsabilitat Social en el món empresarial de les comarques gironines.

Cap a quins àmbits s’enfoca la Càtedra?

La Càtedra pretén sensibilitzar la responsabilitat social en diferents àmbits: la universitària (RSU), l’empresarial (RSE), la corporativa (RSC), la institucional (RSI), la de les organitzacions (RSO), la de les administracions (RSA), amb l’objectiu de promoure la sostenibilitat, l’ètica empresarial i institucional i les aliances amb la comunitat. Tot amb l’objectiu d’assolir finalment amb les sinergies de tots, un territori socialment responsable.

Com esteu organitzats?

La Càtedra s’organitza en tres àmbits: solidaritat, sostenibilitat i responsabilitat social, i cada un d’ells té un responsable. A més, hi ha un director o directora de Càtedra que és elegit entre els membres dels tres àmbits. En aquest moment aquesta responsabilitat recau en la meva persona. La Càtedra d’RSU compta també amb un Consell Assessor molt dinàmic, format per 25 persones procedents de la universitat, el món empresarial, organitzacions empresarials, entitats solidàries, institucions i emprenedors socials. Amb aquesta composició pretén assegurar un ampli i ric ventall de sabers, coneixements, sensibilitats i valors que integren la nostra societat. Compta també amb una comissió de seguiment i un grup de col·laboradors cada cop més nombrós.

Quins projectes heu dut a terme?

Fins ara la Càtedra ha centrat el seu treball en tres fronts. El primer és remarcar la importància de la Responsabilitat Social, tant en l’àmbit universitari com a nivell extern de la societat. El segon és promoure l’educació per a la sostenibilitat en l’àmbit universitari, tan necessària per a estimular la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible el 2030. I tercer, impulsar que les petites i mitjanes empreses del nostre territori, s’iniciïn o ampliïn el seu compromís amb la Responsabilitat Social Empresarial, facilitant eines per incidir en aquesta finalitat. Recentment la Càtedra d’RSU va publicar la guia Amb Valor Afegit amb la finalitat de clarificar conceptes vinculats a la Responsabilitat Social, assenyalar algunes fases per fer-la efectiva i identificar bones pràctiques portades a terme per petites i mitjanes empreses de les nostres comarques. La guia, a càrrec de Josep M. Canyelles, conegut impulsor de la Responsabilitat Social a Catalunya, va comptar amb la participació activa del nostre Consell Assessor, que va aportar idees i suggeriments per adaptar-los a les necessitats de les nostres petites i mitjanes empreses.

Quins són els propers projectes que teniu pensats?

Amb l’inici d’aquest curs, comencem una nova etapa amb dues actuacions que considerem clau. La primera, molt ambiciosa, consisteix a establir una sèrie d’iniciatives i mecanismes d’actuació per demostrar, de manera científica i a mitjà termini, que la comarca del Gironès pot ser declarada com a Territori Socialment Responsable (TSR) i, posteriorment, intentar-ho amb altres comarques. Aquest procés suposa identificar agents de tots els sectors, públics i privats, i de totes les dimensions, amb la finalitat que puguem analitzar com gestionen i milloren la responsabilitat social. A continuació, caldrà establir un diàleg amb tots ells per analitzar quins podrien ser alguns indicadors comuns que ens permetessin comparar què estem fent, i quin impacte tenen les nostres actuacions. Estem convençuts que totes aquestes actuacions ens permetran generar sinergies, definir els punts forts i els reptes que tenim com a territori i posar en valor el compromís que tenim amb la responsabilitat social.

I el segon projecte?

La segona actuació consistirà a organitzar conjuntament amb la Federació Catalana de Voluntariat Social de les nostres comarques Tertúlies-sopar Socials el primer dijous de cada mes, per debatre, tot fent un pica-pica, temes que considerem d’actualitat i interès social i promoure el valor de la solidaritat entre la població. Les temàtiques seran molt diverses, amb la finalitat d’arribar a diferents àmbits.

On es faran aquestes tertúlies-sopar?

Les Tertúlies-sopar Socials es faran a La Rosaleda i l’elecció d’aquest espai no és casual, ja que es tracta d’un cafè-restaurant de la Fundació Ramon Noguera: un espai de formació i ocupació on persones amb discapacitat intel·lectual aprenent hostaleria. Tenint en compte l’aforament del local, cada trobada caldrà limitar-la a unes 40 persones, però considerem que és un nombre molt adequat per facilitar que tothom pugui intervenir i que el debat sigui ric i estimulant.