L a Costa Brava ha engegat una campanya per convertir-se en un destí de turisme inclusiu. Segons un estudi que ha realitzat el Patronat de Turisme de la Costa Brava, els municipis gironins compten amb una important oferta de lleure accessible per a diferents públics. Aquest estiu ja es podia practicar vela, submarinisme, snorkel, pàdel surf, caiac fluvial i moltes altres activitats de forma adaptada.

A més, les oficines de turisme dels diferents municipis també compten amb material adaptat i es preveu que properament tinguin un mapa de la demarcació amb relleu per tal que les persones amb problemes de visió puguin resseguir-lo amb els dits. Aquest plànol oferirà 25 punts imperdibles de les comarques gironines.

A més, hi ha diferents museus que també han començat a adaptar les seves visites a diferents tipus de discapacitat. Les ruïnes d'Empúries ja estan condicionades perquè una persona amb cadira de rodes pugui seguir el recorregut sense problemes i la majoria de llocs també ofereixen audioguies per a persones invidents.

Més enllà dels destins de costa, aquesta adaptació arriba a tots els municipis de la demarcació. Per exemple també es pot fer parapent, un vol en globus per la Garrotxa, fer tallers d'equitació o anar al túnel del vent d'Empuriabrava. Totes aquestes activitats també estan adaptades per a diferents discapacitats.

Sense carta per a invidents

Per contra, el Patronat de Turisme ha detectat que encara falta un alt grau de sensibilització per part dels hotels i restaurants a l'hora d'oferir serveis adaptats. L'informe realitzat pel Patronat ha detectat que no hi ha cap restaurant de la demarcació que compti amb una carta per a persones invidents i que l'oferta d'allotjament és molt minsa.

Per aquest motiu, des del Patronat han engegat un projecte per redactar un manual de bones pràctiques que repartiran als establiments. Amb això es vol sensibilitzar als empresaris de la importància d'aquest tipus de turisme i també destruir estigmes a l'hora d'atendre'ls.

A més, des del Patronat indiquen que el turisme adaptat podria comportar una desestacionalització de la Costa Brava. També destaquen que és un públic suculent per als hotelers, ja que normalment viatgen en grup i això comporta que un sol client reservi més d'una habitació.

Alguns dels beneficis que també aporta aquest turisme és que és un públic molt fidel. Per això, quan descobreixen un punt en què els tracten bé i ofereixen tots els serveis que necessiten, repeteixen els estius següents.

Segons el Patronat de Turisme, la demarcació de Girona està preparada a molts nivells però falta difondre aquesta destinació dins dels touroperadors especialitzats en turisme adaptat. De tota manera, el Patronat també demana un augment de l'oferta d'allotjament abans no començar a vendre la destinació.

L'exemple de Sant Antoni

Sant Antoni de Calonge és un dels 22 municipis costaners gironins que han optat per adaptar les seves platges al turisme inclusiu. La platja de la Torre Valentina ofereix fins a set cadires adaptades perquè la gent amb mobilitat reduïda pugui banyar-se amb normalitat, tal com explica la coordinadora de l'àrea de turisme de Sant Antoni, Meritxell Serra. Una de les usuàries és la Laura Gonzàlez, que des de fa gairebé 17 anys va a la platja de Torre Valentina i que vist que d'anar amb la seva pròpia cadira, «poc a poc l'Ajuntament ha millorat» l'accessibilitat i ara ja no cal que portin res més que el banyador, diu la seva mare.