10 de setembre de 2018
10.09.2018

Els flequers gironins alerten que en 10 anys tancaran un 40% dels forns actuals

La davallada s'explica per la falta de relleu generacional al sector i per la «dura competència» del producte congelat · El president del gremi creu que els establiments haurien d'especificar a l'entrada amb quin tipus de producte treballen

09.09.2018 | 23:59
L´empleada d´una fleca gironina, atenent una clienta, ahir.

El gremi de flequers gironins va alertar ahir que d'aquí a deu anys el nombre de professionals es reduirà en un 40% si no es regula des de l'administració. Els motius són dos: d'una banda la falta de relleu del sector per part dels joves, i de l'altra la forta i «dura competència» del producte congelat. En aquest sentit, el president del gremi, Josep Maria Font, creu que una bona mesura per solucionar la situació seria obligar els establiments que no treballen amb producte fresc a especificar-ho. «D'aquesta manera el client pot triar, i sap què menja quan compra pa, per exemple, en una benzinera», va concretar. Font va lamentar també que, com passa en altres gremis com els carnissers, hi ha una «falta preocupant» de relleu generacional. «La feina de flequer és dura, has de treballar de nit, set dies a la setmana», va recordar el president que veu «normal» que no hi hagi joves interessats «davant de tanta competència».

Hi ha, per tant, una preocupació real entre els flequers gironins pel que fa a la continuïtat de l'ofici. El gremi assegura que si no hi ha un canvi «substancial» els pròxims anys, quedaran la meitat de fleques que hi ha actualment a la demarcació. «El degoteig de professionals que abaixen la persiana és constant», va alertar ahir el president del gremi a les comarques gironines.

Font, però, vincula els dos factors considerats com les causes d'aquest degoteig. De fet, reconeix que l'ofici de flequer «és dur», i per tant als joves els costa seguir. «Aquí has de treballar els set dies a la setmana. Si a sobre veus que no et pots guanyar la vida com abans, lògicament tira enrere», va concretar Font.

Concretament, els artesans del pa viuen una situació que també es reprodueix en altres oficis, com per exemple el de carnisser. «En aquest sentit anem de la mà amb ells, perquè també pateixen un problema de relleu generacional», va sentenciar Font.

Per tot plegat, el president va fer una clara aposta per «donar valor» a l'ofici i reivindicar el producte. Així mateix, va reconèixer també que el consum de pa congelat «és molt més alt» que el de pa fresc. Per això, demana que des de l'administració s'obligui a especificar aquells establiments que venen pa que prové de masses congelades. «Només demanem que a l'entrada de la botiga el client sàpiga quin tipus de producte consumirà», assenyalava.

En aquest sentit, Font va lamentar «la diferència» de tracte entre els flequers artesans i els establiments on venen pa congelat. El president va assegurar que les mesures sanitàries d'un obrador són «molt estrictes», i en canvi es permet vendre barres en llocs on es remenen productes químics com seria el cas de les benzineres. «Al final fins i tot les farmàcies podran vendre pa», ironitzava.

Avantatges de consumir pa fresc

Un dels punts clau per revifar el consum del producte fresc és donar a conèixer els avantatges nutricionals. «Moltes vegades creiem que el pa engreixa, i no és veritat. Un pa de qualitat no té res a veure amb una barra que pot costar 30 cèntims al supermercat», va detallar Font.

D'aquesta manera, han engegat una campanya en col·laboració amb una nutricionista especialitzada per tal d'informar dels avantatges de consumir pa fresc. «Hem d'arribar a la gent, perquè sàpiguen de veritat el què mengen», va apuntar el president dels flequers.

La farina de Girona, consolidada

Un dels grans projectes que va engegar fa vuit anys el gremi de flequers de les comarques gironines va ser la producció de farina amb denominació d'origen. Josep Maria Font explicava ahir que la Farina de Girona s'ha «consolidat» i que esperen arribar al milió de quilos de producció aquest any.

De fet, el projecte va arrencar per donar visibilitat i valor al pa que es produeix a les fleques que treballen a les comarques gironines i que segueixen fent el pa de nit a l'obrador.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Més informació