La Universitat de Girona (UdG) ha creat un nou grup de recerca anomenat Sea Health que estudiarà els beneficis que poden aportar els ecosistemes marins a la salut humana. Serà el primer grup de recerca de Catalunya i de tot l'estat espanyol que investigui les possibles relacions entre el mar i el benestar humà. Entre d'altres coses, el grup de recerca preveu buscar organismes marins que puguin servir per crear nous fàrmacs, veure quins aliments saludables provenen del mar i estudiar els beneficis que pot tenir per la salut realitzar pràctiques recreatives marítimes o viure a la costa.

També s'analitzarà quins paràsits, substàncies contaminants i biotoxines poden ser perilloses per als humans i com el canvi climàtic afecta als ecosistemes marins i als seus recursos. Els investigadors que formaran part d'aquest nou grup provenen dels àmbits de la biologia marina, la biotecnologia, la medicina i les ciències socials, entre d'altres.

De moment, el Sea Health iniciarà dues recerques fonamentals. D'una banda, hi haurà el programa Blue Health (salut blava) que pretén centrar-se en el benestar de les persones en relació amb el mar. De l'altra banda, es crearà la línia Blue Economy (economia blava) on el focus recaurà en la sostenibilitat ambiental, social i econòmica del mar. Des de l'UdG apunten que la creació d'aquest grup de recerca posa la universitat al capdavant d'Europa en la recerca dels estudis relacionats amb el mar i la salut.

El nou grup de recerca neix amb el compromís de la transferència dels coneixements adquirits a la societat. Per això, Sea Health ha creat el lema «Mar sana, gent sana» i preveuen comptar amb la col·laboració de col·lectius, la majoria d'ells relacionats amb el mar, com ara pescadors, responsables d'activitats nàutiques, gestors de reserves marítimes o associacions de pacients.

El grup està codirigit pel biòleg marí i pesquer de l'Institut d'Ecologia Aquàtica, Josep Lloret, i el neurocirurgià i degà de la Facultat de Medicina, Joan San. A més, hi col·laboren investigadors de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC), ubicat a Barcelona.