El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha nomenat l´exdirigent de CiU i exconseller Pere Macias com a coordinador de les actuacions que el Departament, a través de Renfe i Adif, realitzi en el servei de Rodalies de Catalunya, segons han informat fonts del Ministeri.

Macias tindrà la tasca d´articular i planificar els treballs de les dues companyies ferroviàries públiques a Catalunya i realitzar un seguiment posterior sobre la seva execució, segons detalla Foment en un comunicat. En paral·lel, Foment ha instat així mateix Renfe i Adif a actualitzar els seus plans i estratègies sobre el servei ferroviari de Rodalies.

Pel que fa a la designació de Macias com a coordinador, Foment l´atribueix al marc legal i organitzatiu existent i al seu convenciment que gran part dels plans d´actuació en aquest àmbit han de ser acordats amb les administracions competents. A més, estima que els plans de millora seran més complets «com millor recullin les aportacions dels diferents agents socials i empresarials».

Pere Macias, doctor en Enginyeria de Camins, Canals i Ports de formació, si bé va exercir com a professor de la Universitat Politècnica de Catalunya entre 1992 i 1995, ha desenvolupat una dilatada trajectòria en política dins de l´antiga Convergència i Unió (CiU).

El 1984 es va convertir en alcalde de la seva ciutat natal, Olot, càrrec que ostentaria durant dotze anys. Després de passar per la Diputació de Girona -va arribar a ser-ne el president- i la seva etapa com a professor, va ser nomenat diputat al Parlament de Catalunya; un any més tard, conseller de Medi ambient de la Generalitat i, posteriorment, conseller de Política Territorial i Obres Públiques, fins al 2001. Aquell any es va convertir en secretari general adjunt de CiU i, al gener de 2004, va passar a l´esfera política nacional, primer com a senador i el 2008 com a diputat.

Després de deixar la política durant el passat any i per encàrrec de l´Ajuntament de Barcelona, Macias va assumir la direcció estratègica de la connexió del tramvia a Barcelona.