Un projecte gironí per avaluar el risc de crisis epilèctiques és un dels semifinalistes als premis Fundació Mapfre a la Innovació Social, uns guardons internacionals als que s'han presentat prop de 500 iniciatives de deu països europeus. El projecte MJN-Seras, impulsat per tres emprenedors gironins, és un dels nou finalistes que avui competeixen en la semifinal europea dels guardons dedicats a la innovació social.

El projecte és un dispositiu en forma d'auricular que, mitjançant la intel·ligència artificial, vol avançar-se a les crisis epilèptiques de l'usuari. La idea d'aquest enginy parteix de l'experiència de David Blánquez, un enginyer informàtic que patia per si les crisis d'epilèpsia podien causar-li un accident si l'agafaven desprevinguda.

Juntament amb dos emprenedors més, Salva Gutiérrez i Xavi Raurich, es van posar a treballar per millorar la qualitat de vida dels afectats d'epilèpsia i els seus familiars intentant predir els atacs.

El principal problema de les persones amb epilèpsia, explica David Blánquez, i que va motivar la creació d'MJN Neuroserveis ara fa sis anys, és que fins a un 30% dels pacients són farmacoresistents i no poden controlar les crisis.

«Molts viuen amb una por continuada que els impedeix fer una vida normal i que a vegades es tradueix en ansietat, depressió o la necessitat d'estar permanentment vigilat, si es tracta d'un menor», apunta.

Amb el dispositiu, explica Blánquez, «eliminem la incertesa de l'equació. MJN-Seras avisarà la persona uns segons o minuts abans que es produeixi una crisi, millorant la qualitat de vida i la seva seguretat», diu.

Tres colors per alertar

A través del canal auditiu, l'auricular registra i monitoritza l'activitat cerebral i, combinat amb un software format per algoritmes d'intel·ligència artificial, calcula el risc de patir una crisi.

El sistema es connecta a una aplicació perquè l'usuari pugui avaluar l'impacte i el nivell d'alarma en temps real. Si el risc de crisi és baix l'aplicació es manté de color verd; el groc indica el risc de crisi mitjà, per començar a prendre precaucions; i si canvia a vermell, les possibilitats de patir una combulsió pugen i el dispositiu llença missatges d'alerta als familiars o amics inclosos en la base de dades.

Els responsables del projecte estan realitzant un nou estudi clínic de validació i preveuen que les primeres unitats surtin al mercat a finals del 2018. Ja s'hi han interessat hospitals d'Espanya, França, els Estats Units, Alemanya i els Països Baixos.

La semifinal, avui

Madrid acull avui la semifinal europea de la convocatòria, que es divideix en tres regions -a més d'Europa, hi ha Brasil i la resta de Llatinoamèrica. Científics, investigadors, emprenedors i estudiants d'universitats i escoles de negoci d'Àustria, Brasil , Colòmbia, Xile, Equador, Itàlia, Mèxic, Perú, Regne Unit s'hi van presentar.

De totes les iniciatives presentades, 27 han estat escollides com a semifinalistes, i nou arribaran a la final, que se celebrarà el pròxim 17 d'octubre a Madrid per guanyar 30.000 euros per finançar i impulsar el projecte.

En la primera edició dels guardons de la Fundació Mapfre, s'han escollit tres eixos de treball: la categoria e-Health, centrada en la tecnologia dedicada a la salut; la categoria Insurtech, innovació asseguradora; i la categoria Mobility, centrada en la mobilitat i seguretat viària.

MJN-Seras competeix en la categoria d'e-Health amb dos projectes més: Sideal (Espanya), un sistema d'autoajuda per a persones per a persones dependents de l'alcohol i Mirrorable (Itàlia), una plataforma interactiva de rehabilitació, basada en el principi científic de les neurones mirall, que ajuda a restaurar la mobilitat de nens que han patit algun tipus de lesió cerebral.