13 de setembre de 2018
13.09.2018
Diari de Girona

L'apnea del son podria afavorir el creixement tumoral en els joves

Un estudi apunta que l'edat avançada seria un factor de protecció contra el desenvolupament dels tumors induït per la manca d'oxigen en dormir

13.09.2018 | 01:10
L'apnea del son podria afavorir el creixement tumoral en els joves

Un estudi científic realitzat amb models animals constata que l'apnea del son pot afavorir el creixement del càncer de pulmó en els individus més joves. L'edat avançada seria, en conseqüència, un factor de protecció davant del ràpid desenvolupament tumoral induït per aquesta alteració respiratòria del son.

La recerca, publicada a la revista American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, ha estat realitzada pels equips dels professors Ramon Farré, de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona, i Josep Maria Montserrat, de la mateixa Facultat i l'hospital Clínic de Barcelona, que també estan integrats en el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (Ciberes).

La síndrome d'apnea obstructiva del son és una malaltia crònica que representa un important problema de salut mundial i que afecta aproximadament el 10 % de la població adulta.

En els últims anys ha sorgit un gran interès a estudiar la possible relació de l'aparició de tumors amb l'apnea obstructiva del son i la seva conseqüència més immediata, la hipòxia intermitent.

La nova recerca, liderada pel professor Isaac Almendros, de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut (Campus Clínic) de la UB i l'Idibaps, suposa un destacat avenç científic dins de la línia d'investigació sobre els possibles efectes de l'apnea en el càncer.

En aquest àmbit, aquest equip de recerca ha estat pioner en l'aportació de les primeres evidències del paper de la hipòxia intermitent en el desenvolupament del càncer.


En individus joves

L'estudi s'ha realitzat en ratolins joves -amb edats equivalents a l'adolescència en els humans- i vells -edat corresponent a pacients de més de 65 anys-, i mostra com la falta d'oxigen durant el son (hipòxia) accelera el creixement tumoral només en els més joves.

L'equip investigador també ha relacionat aquests resultats amb una resposta immunitària diferencial davant la hipòxia intermitent en els macròfags associats al tumor i en els limfòcits reguladors.

Tal com explica el professor Almendros, «cal destacar la importància d'aquesta recerca feta amb animals que tenen una edat equivalent a la dels pacients amb malalties cròniques respiratòries, com és el cas de l'apnea obstructiva del son».

«El nostre repte és identificar i demostrar les conseqüències fisiopatològiques de l'apnea del son i contribuir al desenvolupament de la medicina personalitzada per al tractament integral de la malaltia», diu.

En el nou estudi també hi han participat experts de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (Ibec), l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe (València), l'Hospital Virgen de Valme (Sevilla) i la Universitat de Chicago (Estats Units), entre altres institucions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook