13 de setembre de 2018
13.09.2018

Localitzen la primera colònia de cria de bernats pescaires de Girona

Una associació ecologista i naturalista ha trobat quatre nius i dotze polls a dintre del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

13.09.2018 | 01:10
Alguns dels exemplars de la colònia de bernats pescaires que s´han localitzat a la Garrotxa.

L'Associació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa va localitzar l'any 2017 per primera vegada a la Garrotxa dos nius de bernat pescaire amb tres i quatre polls, respectivament. Aquest 2018 l'èxit s'ha concretat amb l'establiment d'una petita colònia de cria amb quatre nius i un total de dotze polls. Segons ha informat aquesta entitat, es tracta de la primera que es detecta a les comarques gironines i s'ubica dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

El bernat pescaire és una de les espècies més grans de la família dels ardeids i pot arribar a mesurar prop d'un metre d'alçada i gairebé dos d'amplada. S'alimenta principalment de peixos, granotes, crancs de riu i talpons.


Difícil de trobar

Fins fa pocs anys, era difícil trobar aquesta espècie però en els darrers temps ha experimentat una recuperació important arreu d'Europa.

Al llarg del segle XIX i principis del XX el bernat pescaire, així com la resta d'espècies d'ardeids, eren molt cotitzats pels seus plomalls que s'utilitzaven per adornar els barrets, molt usats en aquella època.

Aquesta situació els va portar a desaparèixer pràcticament de Catalunya. Les aus també van ser llargament perseguides com a trofeu de caça i no va ser fins a finals de la dècada dels anys setanta, del segle passat, que es van començar a protegir. Aquestes mesures de protecció i la millora de la qualitat dels ecosistemes fluvials han ajudat a incrementar el nombre de bernats als rius catalans.


Reproducció confirmada

L'any passat, l'Associació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa va localitzar per primera vegada a la comarca dos nius amb algunes cries i aquest 2018 n'han confirmat la reproducció amb l'establiment d'una petita colònia de cria, la primera de la demarcació, que consisteix en quatre nius i dotze polls.

El seguiment dels exemplars el lideren els ornitòlegs que formen part de l'organització ecologista garrotxina mitjançant telescopis terrestres de llarg abast, una modalitat que s'utilitza amb l'objectiu de no alterar l'activitat de la colònia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook