La presa de Susqueda va obrir les comportes ahir en una maniobra habitual però no menys espectacular que va consistir en l'alliberament provocat de milers de litres d'aigua que servirà per afavorir el cabal del riu i els boscos de la seva ribera. A més, la maniobra farà baixar una mica el nivell de l'embassament, que s'ha mantingut anòmalament molt elevat durant l'estiu pels diversos episodis plujosos d'aquest agost. En concret, ahir va arribar al 95,36% de la seva capacitat (222,19 hm3), segons xifra l'Agència Catalana de l'Aigua en un informe diari de les conques internes de Catalunya.

Aquesta mesura s'aplica després d'un primer semestre molt positiu pel que fa a les reserves d'aigua tant dels embassaments gironins com també de la resta d'embassaments catalans. De fet, Susqueda ja va anunciar pel maig un desembassament quan registrava unes reserves superiors al 96% afavorides en aquest cas pel desgel i les precipitacions.

El pantà, que té una capacitat màxima de 233 hm3 i que l'any passat durant les mateixes dates estava només al 59%, manté un nivell d'aigua que no havia assolit des del 2015.

Pel que fa a la resta d'embassaments, Sau és el segon en volum d'aigua, amb una capacitat del 88%, i Darnius Boadella és el que té unes reserves més baixes, amb un 40%.