El catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Girona Quim Brugué és un dels experts que demà defensaran els beneficis d'implantar projectes d'educació a temps complet als municipis, tal com promou la Fundació Jaume Bofill amb el pla Educació 360.

Tal com expliquen els seus impulsors, la fundació i l'aliança creada al voltant d'aquest projecte treballa amb el convenciment que l'Educació 360 ha de ser un eix estratègic per al proper mandat municipal 2019-2023 -l'any que ve se celebraran eleccions-, pel que ha elaborat 36 mesures perquè els diferents partits polítics les incorporin en els seus programes electorals i les executin durant el proper període de govern.

L'objectiu d'aquest conjunt de propostes, que ja s'han començat a presentar als partits, és incentivar la creació de més i millors oportunitats educatives per a infants i joves als pobles i les ciutats, connectar l'educació lectiva i no lectiva, garantir la igualtat d'oportunitats i desenvolupar la lògica col·laborativa i comunitària, entre tots els agents educatius del territori. Les mesures són fruit d'un procés participatiu i es basen en experiències internacionals i nacionals que, segons remarca l'Aliança 360, s'estan duent a terme amb èxit.

Presència del conseller

Aquest paquet d'idees es donarà a conèixer demà a Barcelona en l'acte públic «Connectar la comunitat: el paper dels ajuntaments en l'Educació 360», que obriran responsables de la Diputació de Barcelona, de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica i de la Fundació Jaume Bofill. La coordinadora de l'Aliança Educació 360, Núria Duñó, Quim Brugué i el cap de projectes de recerca de la Fundació Bofill, Joan Cuevas, explicaran per què consideren que Educació 360 és «una gran oportunitat pel municipi». Després, set dirigents locals -5 alcaldes i 2 regidors- plantejaran com s'ha de liderar el canvi educatiu des dels consistori. El conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, serà l'encarregat de fer la cloenda.

Per ara, els programes pilot inclosos en Educació 360 compten amb una sola iniciativa gironina, el Projecte de ciutat per la cohesió social i l'èxit educatiu de Salt.