L'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) ha presentat l'estudi sobre els efectes de la institucionalització de les persones grans en el nombre de medicaments que prenen a l'assemblea EAHSA - EDE, que s'emmarca en el congrés internacional que es porta a terme des d'ahir a Praga (República Txeca).

El doctor Toni Andreu, director d'estratègia d'ACRA, va explicar a experts i membres d'organitzacions europees pertanyents a EAHSA - EDE quin impacte té la institucionalització en els centres residencials sobre el perfil de consum de medicaments que prenen els usuaris.

Més enllà de l'interès científic i social de l'estudi, la presentació en un àmbit continental també té com a objectiu traslladar la necessitat de col·laboració entre països. Ampliar l'estudi de polimedicació entre organitzacions permetria comparar els sistemes socials i de salut i comptar amb una base de dades més àmplia per prendre més i millors decisions en benefici de la salut de la gent gran a Europa.

L'estudi, realitzat entre un miler d'usuaris de 21 centres associats d'ACRA de deu comarques rurals i urbanes (entre elles, l'Alt Empordà i la Garrotxa), ha determinat que després d'un any d'institucionalització hi ha una reducció mitjana del 6,2% de persones que prenen un medicament específic entre tots els fàrmacs estudiats i, en conseqüència, un manteniment de la qualitat de vida dels usuaris.

S'ha pogut determinar que la reducció es concentra fonamentalment en aquells fàrmacs relacionats amb patologies en què els hàbits de vida saludable tenen un paper fonamental.

Prop de 500 participants es van reunir la setmana passada en el Congrés EDE - EAHSA per debatre sobre la visió europea de l'assistència a llarg termini, l'atenció residencial i ambulant, el paper de la comissió europea i altres temes candents amb oradors de tot Europa.

L'esdeveniment estava organitzat per l'associació europea de directors i proveïdors de serveis d'atenció a llarg termini per a gent gran (EDE - EAHSA), organització a la qual ACRA està adherida.