L'Associació de Municipis per la Independència ha obert la porta a presentar una nova querella contra la fiscalia per la investigació dels alcaldes que van signar el decret d'alcaldia donant suport al referèndum de l'1 d'octubre.

El seu president, Josep Maria Cervera, sosté que estan duent a terme actuacions que «podrien ser contràries a dret o fins i tot delictives» i reclama que «cessin aquesta activitat». «Tenim poca confiança en la justícia d'aquest país, però tenim la porta oberta a poder anar contra ells», ha afegit. L'AMI denuncia la indefensió que aquestes diligències estan provocant en els alcaldes, que no saben per què estan actuant contra ells, i insisteix que els decrets signats van ser un «posicionament polític sense cap part dispositiva».

En aquesta línia, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha afirmat que aquest tipus de querelles o reclamacions judicials probablement tindran poc recorregut dins el sistema judicial, però afegeix que són importants per plantejar la situació a les institucions europees. «Algú es pot sentir molt tranquil i molt segur que aquests procediments no arribaran enlloc, però després en vindran d'altres, i des d'Europa sí que s'actua atenent els drets fonamentals de les persones i els drets humans», ha afirmat.

L'AMI també fa una crida a totes les defenses dels alcaldes a fer un front comú per demanar l'arxiu d'unes actuacions «totalment desproporcionades» i que han superat «amb escreix» el termini per presentar denúncia contra ells.