25 de setembre de 2018
25.09.2018
Diari de Girona

Telemedicina per als pacients de cures pal·liatives garrotxins

L'hospital d'Olot farà un assaig clínic per analitzar-ne l'efectivitat per controlar els símptomes dels malalts

25.09.2018 | 00:29
Telemedicina per als pacients de cures pal·liatives garrotxins

L'hospital d'Olot ha començat a treballar amb telemedicina amb els pacients de cures pal·liatives. L'equip del Programa d'Atenció Domiciliària Equips de Suport (Pades) del centre garrotxí ha incorporat a les seves tècniques diàries de treball la telemedicina, un complement que s'afegeix al que feia fins ara, en què el contacte amb el malalt i la prescripció del tractament es feia amb visites presencials i via telefònica.

Des d'aquest estiu, el servei s'amplia i se li ofereix al pacient una tauleta tàctil i un braçalet d'activitat que permet complementar l'atenció convencional.

La telemedicina amb pacients pal·liatius s'utiltiza per realitzar videoconferències, controlar i comparar diàriament les constants amb un braçalet d'activitat i, mitjançant un test en línia basat en el mètode d'Edmonton, mesurar i valorar cada setmana aspectes com el dolor, el cansament, les nàusees o l'estat d'ànim.

El programa servirà, a més, per realitzar un assaig clínic per tal d'analitzar l'efectivitat de la telemedicina en el control simptomàtic en pacients amb malaltia crònica avançada. Ja hi ha estudis que demostren la utilitat de la telemedicina en pal·liatius oncològics, però no en crònics avançats amb necessitat d'atenció pal·liativa, i és per això que el servei de Medicina Interna ho estudiarà.

L'estudi, que té una durada prevista de dos anys, està finançat per la Sociedad Española de Medicina Interna, que va concedir a l'equip de Pades una beca per a investigació per un import de 22.000 euros.

Arribar a més pacients


Anualment, el Pades dona suport i tractament a 120 malalts i de mitjana diària dona assistència a uns 25 pacients. Set de cada deu són malalts oncològics, i la resta, pacients amb malalties cròniques avançades.

L'adhesió al programa de telemedicina és voluntària. Ja hi ha dos pacients que s'hi han adherit; i hi ha possiblitat d'ampliar-ho fins a deu simultàniament.

L'objectiu de l'equip és utilitzar la tecnologia per millorar el servei i arribar a més pacients, tenint en compte que l'extensió a la qual dona cobertura l'equip de Pades és d'àmbit comarcal, de Besalú fins a les Planes d'Hostoles. En derivar-hi un pacient, l'equip fa una primera visita al domicili i una entrevista al malalt. És en aquesta primera visita on es presenta la telemedicina, un recurs més d'intercanvi d'informació entre ell i els professionals sanitaris.

Si el pacient accepta aquest reforç es realitza una segona visita on se li fa entrega del braçalet d'activitat i se li ofereix la tauleta tàctil des d'on es realitzaran les videconferències i contestarà una sèrie de qüestionaris sobre els seus símptomes en línia, informació que facilitarà la feina de monitorització dels professionals sanitaris i els permetrà fer una recollida de dades més exhaustiva i tenir més capacitat de reacció si algun paràmtre no és correcte.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook