La Sud-direcció General de Drogodependències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i els Mossos d'Esquadra han posat en marxa a Girona el programa 'Si ets menor: sense alcohol', una iniciativa que pretén sensibilitzar els comerços de proximitat dels riscos de vendre alcohol als joves. El projecte, que ja s'ha implementat a onze municipis catalans, vol que els comerciants facin d'agents educadors i preventius. Entre les mesures, hi ha la distribució de materials de sensibilització com adhesius, pòsters i fulletons amb recomanacions.

Segons l'últim informe de l'Enquesta estatal sobre l'ús de drogues en ensenyaments secundaris de 2016, a Catalunya l'alcohol és la substància més consumida entre els joves de 14 i 18 anys, seguida a distància pel tabac i el cànnabis.

Els nois i noies d'entre 14 i 17 anys responen que els llocs on habitualment aconsegueixen begudes alcohòliques són els comerços de proximitat. En un 33,8% dels casos, en supermercats; el 31,6%, en bars o pubs i el 24,6% en discoteques.

Una pràctica alternativa a la compra directa consisteix en aconseguir que una persona major d'edat els faciliti la beguda. Segons l'enquesta, ho fan un 24% dels joves de 15 anys, un 38% dels de 16 anys i un 44% dels de 17 anys.

Amb l'objectiu de sensibilitzar els comerços de proximitat i supermercats dels problemes que el consum d'alcohol comporta per a la salut dels adolescents, s'ha engegat aquest programa. La iniciativa la promou la Sub-direcció General de Drogodependències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut i els Mossos d'Esquadra i ja s'ha implementat a onze municipis catalans, entre els quals hi ha Castell-Platja d'Aro i Sant Feliu de Guíxols. Ara també s'implantarà a la ciutat de Girona, abans de les Fires de Sant Narcís.

El programa es porta a terme des de les comissaries de Girona i Sant Feliu de Guíxols, conjuntament amb els agents implicats, i suposa un reforç de les iniciatives municipals que ja s'estaven fent en aquesta línia.

L'objectiu és que els comerciants facin d'agents educadors i preventius, en compliment de la Llei 20/1985, que estableix que «ni en els establiments de venda i de consum de begudes alcohòliques, ni en altres llocs públics no és permès de vendre ni subministrar cap mena de beguda alcohòlica als menors de divuit anys».

Els agents de seguretat ciutadana informen de la normativa i l'impacte del consum d'alcohol entre els joves i distribueixen materials de sensibilització perquè es pengin en espais visibles dels locals.