Un projecte de la Universitat de Girona recuperarà els nutrients d'aigües residuals i els transformarà en fertilitzants d'alt valor afegit. La iniciativa, anomenada DigesTake, la desenvolua un consorci liderat pel grup Lequia de la UdG, integra deu universitats, empreses i centres tecnològics de tot Catalunya.

Cada cop més, les depuradores, a més d'eliminar contaminants, regeneraran l'aigua residual per tornar-la a utilitzar i es recuperaran els nutrients que arrossega per transformar-los en fertilitzants, biocombustibles o compostos per a la indústria química i farmacèutica.

Un consorci liderat pel grup de recerca Lequia de la UdG integrat per deu universitats, centres tecnològics i empreses d'arreu de Catalunya durà a terme un projecte de recerca industrial centrat en la digestió anaeròbia dels fangs de depuradores urbanes.

Aquest procés, necessari per evitar la proliferació de bacteris infecciosos i males olors, genera tres corrents: una fase sòlida, amb el fang estabilitzat; una fase gas, formada per una mescla de diòxid de carboni i metà; i una fase líquida o digestat amb un alt contingut de nutrients com carboni, nitrogen, fòsfor i potassi que poden ser aprofitats per obtenir fertilitzants.

El DigesTake (Recuperació i valorització de recursos de digestats urbans en el marc de l'economia circular) investigarà la recuperació i valorització de recursos tant de l'efluent líquid com del gasós. Així, farà possible la conversió del diòxid de carboni del biogàs en compostos orgànics de valor afegit per mitjà de sistemes biolectroquímics.

Pel que fa a la fracció líquida, el projecte desenvoluparà i validarà dos processos alternatius per recuperar el fòsfor en forma de fertilitzant sòlid; un procés de producció de fertilitzants líquids rics en amoni; un procés per eliminar l'excedent de nitrogen amb baix consum energètic en condicions microaeròfiles; i nous processos d'osmosi directa per regenerar aigua i valoritzar un concentrat orgànic de nutrients.

Finalment, també es duran a terme activitats de recerca transversals, com ara el desenvolupament d'un nou sistema de sensors per monitoritzar la concentració dels compostos de fòsfor, o l'avaluació econòmica i ambiental de totes les tecnologies investigades.

El projecte té un pressupost de 2,1 milions d'euros i s'executarà durant tres anys i mig, al llarg dels quals es realitzaran experiments a escala laboratori i a les plantes pilot. Hi haurà col·laboració público-privada i entre els participants de la iniciativa hi ha científics de la Universitat de Barcelona i la Politècnica de Catalunya, l'Agència Catalana de l'Aigua o el consell comarcal del Pla de l'Estany, entre d'altres.

El DigesTake és un dels sis projectes de la nova comunitat RIS3CAT Aigua acreditada per la Generalitat de Catalunya a través de l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa (ACCIÓ) i cofinançada amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.