El tram del riu Ter que passa per Bescanó va rebre ahir setze exemplars de tortuga , una espècie protegida que s'està intentant repoblar en diferents indrets de la província de Girona. L'alliberament es va integrar en l'acte de presentació del conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i la Fundació Bancària La Caixa amb el Consorci del Ter en el projecte «Conservació de tortuga d'estany al Ter 2018-2019».

La tortuga d'estany és un dels exemplars autòctons de Catalunya que estan en perill d'extinció i que el Centre de Recuperació de Tortugues de l'Albera, a Garriguella, cria en captivitat, juntament amb les espècies de tortuga de terra i la tortuga de rierol.

En l'acte de presentació del projecte «Conservació de tortuga d'estany al Ter 2018-2019», que va tenir lloc ahir a Bescanó, es van alliberar 16 exemplars de tortugues d'estany de les 30 que es volen alliberar al llarg de l'any. La resta s'incorporaran a la primavera en dos trams: un entre Anglès i Girona i l'altre, aigües avall de Girona. Aquesta tardor es farà una campanya de seguiment amb el suport d'una brigada amb treballadors que estan en risc d'exclusió social.

«L'objectiu del projecte és intentar recuperar la població de tortugues al riu Ter», apunta el tècnic del Centre de Recuperació de Tortugues Andreu Cusí, que conjuntament amb el director, Joan Budó, tiren endavant el nucli de cria creat fa 25 anys. Aquestes accions volen aconseguir que al llarg de la conca del riu hi hagi unes set zones on les tortugues puguin habitar. Actualment hi ha dues petites poblacions als aiguamolls del Baix Ter (dins el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter) i a l'estany de Banyoles, segons informa ACN.

Gràcies als alliberaments dels últims 18 anys amb exemplars del Centre de Reproducció de Tortugues, l'espècie d'estany de riu ha passat d'estar quasi extingida a recuperar petites poblacions. Es calcula que durant aquests anys se n'han deixat anar uns 500 exemplars. Cusí especifica que alguns alliberaments han estat possibles gràcies a projectes LIFE de la Unió Europea, realitzats del 2005 al 2008, comptant amb la col·laboració del Consorci del Ter.