Més d'un centenar de persones van assistir ahir a la conferència organitzada per la Càtedra Ferrater Mora del prestigiós professor Allen Buchanan sobre el dret a l'autodeterminació. La xerrada va tenir lloc al centre cultural La Mercè i es va fer en anglès amb un servei de traducció simultània al català per tots els assistents.

Buchanan va començar la trobada assegurant als assistents que era conscient que el tema del sobiranisme era «sensible i emocional» per moltes persones a Catalunya i va demanar «comprensió» per si consideraven que tenia informació malentesa. Així doncs, durant la trobada el professor va anar desgranant les seves reflexions sobre el tema, compartint coneixement sobre tot allò relacionat amb les secessions i demanant la col·laboració del mateix públic que tenia la possibilitat de participar en el debat.

La figura de Buchanan

Allen Buchanan és professor emèrit James B. Duke de Filosofia de la Duke University (EUA) i professor de Filosofia del Dret Internacional a la Dickson Poon School of Law del King's College de Londres. La seva àmplia trajectòria en filosofia moral i política l'ha portat a escriure principalment sobre qüestions de bioètica i justícia internacional, inclòs el problema de l'autodeterminació nacional. Forma part del Hastings Center, una de les institucions de recerca en bioètica més importants del món i fins a l'any 2000 va ser membre del Consell Assessor del National Human Genome Research Institut.

A més de la xerrada d'ahir, Buchanan té previst quedar-se a Girona fins al divendres, impartint unes sessions especials a la Universitat de Girona sobre Filosofia Política i Dret a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres. Tot i que les classes tenien previst començar el dilluns, es van haver d'iniciar ahir a causa de les mobilitzacions programades, entre elles la d'estudiants de la mateixa universitat.