L'Audiència de Girona ha condemnat a 26 anys i mig de presó un educador d'una residència per a persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns de conducta de Llorà que va abusar sexualment de quatre internes entre finals del 2012 fins a l'abril del 2014, quan el van descobrir.

La sentència considera provat que el processat es va aprofitar de l'«autoritat» que li proporcionava la seva feina per buscar víctimes «especialment confiades i influenciables». Així, indica la resolució, «l'acusat va mantenir de forma reiterada relacions sexuals amb penetració» amb tres de les usuàries i va fer tocaments a la quarta víctima. A més, el tribunal també exposa que el processat va «generar expressament sentiments d'enamorament» en tres de les usuàries per aconseguir que accedissin a mantenir relacions amb ell. La sentència exposa que l'acusat treballava com a auxiliar tècnic educatiu en una residència de persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns de conducta situada a Llorà. En un principi, tenia un contracte a temps parcial i treballava els caps de setmana i la nit dels dilluns. A partir del novembre del 2013, però, li van ampliar el contracte i va passar a tenir jornada completa i a treballar en el torn diürn.

La seva funció, recull el tribunal, era acompanyar els usuaris en el seu procés evolutiu, vetllar en tot moment per la seva qualitat de vida i garantir que el seu nivell d'autonomia fos el més alt possible. La sentència conclou que, per contra, l'acusat va utilitzar que, per la seva condició d'educador, tenia «un contacte directe i quotidià» amb les víctimes per aprofitar-se de la situació i «conscientment satisfer els seus desitjos sexuals» amb les internes de la residència.

La seva «persona de referència»

La sentència de la secció tercera de l'Audiència també recull que l'acusat era una «persona de referència» per a les víctimes, ja que era qui les cuidava. «Exercia un control i una autoritat, cosa que determina una clara situació asimètrica que limitava i cohibia la llibertat de decidir de les internes», afegeix el tribunal.

Els abusos van començar entre finals del 2012 i principis del 2013. La resolució exposa que l'acusat va escollir víctimes amb una discapacitat intel·lectual que les feia «especialment confiades, influenciables i disminuïa la seva capacitat per desenvolupar estratègies defensives». A més, en tres de les usuàries va provocar «sentiments d'enamorament» fent creure a les víctimes que les estimava i que eren parella per, així, vèncer les seves reticències i aconseguir que accedissin a mantenir relacions sexuals amb ell.