La consulta experta en lactància materna de l'hospital d'Olot ha atès una cinquantena de visites en el primer mig any de funcionament. Aquesta consulta, que el Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de la Garrotxa va poar en marxa a princips del 2018, ha atès en aquest temps a 28 dones amb dificultats per alletar, sigui perquè els hi resulta dolorós o perquè necessiten augmentar la producció de llet.

El servei el dirigeix una llevadora experta en la matèria i la majoria de consultes fetes fins ara fan referència al dolor en l'alletament matern.

Les dificultats per assolir una tècnica d'alletament correcta, la ingurgitació mamària (pujada de llet a les mames), les clivelles o ferides al mugró, les crisis de lactància o la lactància en situacions especials són alguns dels altres criteris pels quals es pot derivar la dona a la consulta.

En aquests casos és la llevadora experta en lactància qui fa aquest assessorament i dona eines a les mares perquè puguin donar pit de manera satisfactòria. La consulta es realitza cada dilluns d'una a tres a consultes externes de l'hospital d'Olot.

Per assistir a la consulta les mares han de ser derivades per un professional sanitari (pediatre, llevadora o infermera pediàtrica). També poden fer una consulta via correu electrònic a: consultalactancia@hospiolot.cat.

L'alletament matern, majoritari

Segons les dades dels Indicadors de Salut Perinatal de Catalunya, cada cop més mares gironines opten per l'alletament matern, un tipus d'alimentació que arriba a nou de cada deu nadons de la regió sanitària de Girona. La lactància materna alimentava el 90,3% de tots els infants nascuts a Girona el 2016, mentre que el 9,5% de les criatures gironines van rebre alletament artificial en néixer. Un 0,2% dels infants van requerir alimentació parenteral.

A Catalunya, el 87,5% dels nadons van prendre llet materna en néixer, seguint una tendència a l'alça des de l'any 2011, tant per a mares autòctones (un 84,8% l'any 2016) com estrangeres (94%). L'increment global d'aquest tipus d'alimentació es manifesta amb el fet que en sis anys, des del 2010 fins al 2016, s'ha passat d'una prevalença del 81,4% al 87,5%, segons les dades del Departament de Salut.