04 de octubre de 2018
04.10.2018
Diari de Girona

La consulta en lactància materna d'Olot atén 28 mares en els sis primers mesos

?El dolor a l'hora de donar el pit és la problemàtica més habitual que ha tractat la llevadora especialitzada de l'hospital comarcal de la Garrotxa

04.10.2018 | 00:23
La consulta experta en lactància materna d'Olot.

La consulta experta en lactància materna de l'hospital d'Olot ha atès una cinquantena de visites en el primer mig any de funcionament. Aquesta consulta, que el Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de la Garrotxa va poar en marxa a princips del 2018, ha atès en aquest temps a 28 dones amb dificultats per alletar, sigui perquè els hi resulta dolorós o perquè necessiten augmentar la producció de llet.

El servei el dirigeix una llevadora experta en la matèria i la majoria de consultes fetes fins ara fan referència al dolor en l'alletament matern.

Les dificultats per assolir una tècnica d'alletament correcta, la ingurgitació mamària (pujada de llet a les mames), les clivelles o ferides al mugró, les crisis de lactància o la lactància en situacions especials són alguns dels altres criteris pels quals es pot derivar la dona a la consulta.

En aquests casos és la llevadora experta en lactància qui fa aquest assessorament i dona eines a les mares perquè puguin donar pit de manera satisfactòria. La consulta es realitza cada dilluns d'una a tres a consultes externes de l'hospital d'Olot.

Per assistir a la consulta les mares han de ser derivades per un professional sanitari (pediatre, llevadora o infermera pediàtrica). També poden fer una consulta via correu electrònic a: consultalactancia@hospiolot.cat.


L'alletament matern, majoritari

Segons les dades dels Indicadors de Salut Perinatal de Catalunya, cada cop més mares gironines opten per l'alletament matern, un tipus d'alimentació que arriba a nou de cada deu nadons de la regió sanitària de Girona. La lactància materna alimentava el 90,3% de tots els infants nascuts a Girona el 2016, mentre que el 9,5% de les criatures gironines van rebre alletament artificial en néixer. Un 0,2% dels infants van requerir alimentació parenteral.

A Catalunya, el 87,5% dels nadons van prendre llet materna en néixer, seguint una tendència a l'alça des de l'any 2011, tant per a mares autòctones (un 84,8% l'any 2016) com estrangeres (94%). L'increment global d'aquest tipus d'alimentació es manifesta amb el fet que en sis anys, des del 2010 fins al 2016, s'ha passat d'una prevalença del 81,4% al 87,5%, segons les dades del Departament de Salut.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook