La urgència per atendre l'allau de menors migrantsque arriben sols a les comarques de Girona, igual que a la resta de Catalunya, ha portat el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a fer una crida a ajuntaments, consells comarcals i empreses que gestionen cases de colònies a aportar espais que es puguin habilitar com a cases d'acollida. Una crida que, tal com va concretar la directora territorial, Marta Casacuberta, també s'ha adreçat «a l'Església, a sindicats, absolutament a tothom. Tothom està informat de la necessitat que tenim».

Justament, la Generalitat acaba d'obrir un centre de primera acollida en una casa de colònies al Pla de l'Estany que, segons va informar Casacuberta, té 28 places. Ella mateixa va indicar que a les comarques gironines hi ha quatre espais d'aquest tipus.

Interès per les cases de colònies

Pel que fa al centre d'atenció d'emergència promès per la Conselleria a Girona, la directora territorial va informar que s'ha optat per ampliar el que ja funcionava a l'Alt Empordà. Marta Casacuberta va explicar que «a Girona ja el teníem» i la setmana passada es va procedir a ampliar-lo amb 8 places més, de manera que ha passat de tenir-ne 14 a 22. «Si veiem que es queda petit i en podem trobar un altre, i redimensionar-lo millor, ho farem», va afegir.

Al Parlament, el conseller es va comprometre a obrir cinc centres d'emergència nous a Catalunya, dos dels quals es troben a Barcelona. El tercer ha consistit en l'ampliació d'unes instal·lacions que ja funcionaven a l'Alt Empordà.

Pel que fa als contactes per intentar obtenir llocs adequats per ubicar serveis d'atenció a menors migrants desemparats, Casacuberta va confirmar que la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència va mantenir una primera reunió amb les associacions i les federacions que representen el sector de les cases de colònies. De fet, va remarcar que «la DGAIA ha parlat amb absolutament tothom que pot ser proveïdor de recursos, perquè en necessitem molts i amb unes característiques determinades, i les cases de colònies compleixen aquestes característiques». Pel que fa als professionals, va deixar clar que anirien a càrrec del Departament, però sense descartar la possibilitat que «les cases de colònies, amb els equips de professionals que tenen, vulguin ser proveïdores de serveis i assumeixin el recurs».

L'Acellec és una de les organitzacions amb què es va reunir la DGAIA per oferir la possibilitat de llogar cases de colònies, amb la finalitat d'acollir grups d'entre 20 i 50 joves de 13 a 17 anys. A l'espera de què la Generalitat formalitzi l'oferta, Montes va considerar que la proposta era correcta, però que poques empreses estaran disposades a treure la casa del circuit comercial. Des que ell és gerent, l'administració ja ha utilitzat cases de colònies, «però mai s'havia fet una convocatòria com aquesta».