Algunes entitats que gestionen centres de menors han patit impagaments per part de la Direcció General d'Atenció a la Infància (DGAIA) des del juliol i aquest setembre no han pogut fer front al total de les nòmines i han pagat la meitat del sou als seus treballadors, segons han confirmat fonts de la Federació d'entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (FEDAIA). El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies confia en poder solucionar els endarreriments durant les properes setmanes gràcies a una aportació de 5,5 milions d'euros. L'administració justifica els retards per la gestió de l'arribada massiva de joves i per l'aplicació del 155, que va provocar retards en la confecció dels contractes.

Segons la FEDAIA, cada entitat té una capacitat financera diferent per afrontar els endarreriments de l'administració, però n'hi ha que no han pogut assumir-ho i pagar la totalitat de les nòmines de setembre als treballadors. La federació encara no té la xifra exacta de quantes entitats estan afectades ni de quants treballadors no han pogut cobrar el sou sencer, però algunes els ho han comunicat.

Fonts del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies van assegurar que s'han desencallat 5,5 milions per poder regularitzar els pagaments i confien que les properes setmanes podran pagar els 3,2 que deu a les entitats. Segons el Departament, l'aplicació del 155 va impedir que la contractació fos normal i que la confecció dels documents comptables de pagament també portés retard, cosa que ha fet «impossible» estar «al dia» d'aquests pagaments.

A més, l'atenció a l'emergència de l'arribada massiva de menors sense referents familiars ha provocat que alguns dels contractes signats amb entitats hagin esgotat el crèdit disponible, ja que s'han multiplicat les places contractades i, per tant, s'hagin produït «desajustos i endarreriments addicionals».