La xarxa de farmàcies sentinella, integrada pr seixanta establiments per contribuir a detectar precoçment l'aparició de l'epidèmia de grip, van notificar 836 casos de sospita de grip durant l'hivern passat. La iniciativa, de la que formen part una desena de farmàcies gironines, es va estrenar la temporada passada en la vigilància de la grip.

Les farmàcies que formen part de la xarxa informaven el Departament de Salut de les consultes que els arribaven relacionades amb les infeccions respiratòries agudes perquè les autoritats sanitàries tinguessin més dades avançar-se a l'arribada del brot epidèmic i millorar així la resposta assistencial.

El projecte de la xarxa sentinella juntament amb dues iniciatives més per a la detecció precoç dels riscos de patir diabetis o càncer de pell van ser objecte d'una participació del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona al Congrés de la Federació Internacional de Farmacèutics, celebrat a principis de setembre a Glasgow.

Segons va informar el Col·legi, un 10% de les 301 persones que els farmacèutics de Barcelona van classificar com a usuaris amb factors de risc patia càncer de pell, i un 1,3% presentava melanoma, segons l'estudi Derma-Riesgo, dut a terme per les 322 farmàcies que han participat en la campanya «Atenció Pell» i el Clínic, dut a terme entre el 2017 i el 2018 per validar els qüestionaris amb 400 participants de la campanya.

Tenint en compte que la incidència del melanoma a Catalunya és de 10 casos cada 100.000 habitants, les dades de l'estudi demostren, segons el Col·legi, que la intervenció del farmacèutic en el cribratge de població de risc podria contribuir a seleccionar i prioritzar les visites amb el dermatòleg i millorar la detecció precoç de melanoma. Segons els farmacèutics, aquestes dades estimulen la investigació enfocada a la inclusió dels farmacèutics comunitaris en protocols multidisciplinaris de pràctica clínica en dermatologia.

Les farmàcies també han dut a terme la campanya «Atenció Diabetis», amb 2.354 intervencions en més de 300 farmàcies comunitàries, en la que han aconseguit detectar un 9% de casos d'hiperglucèmia i un 20% de prediabetis.