L'Associació Família i Salut Mental de Girona, amb el el suport de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), la Fundació Drissa i la fundació tutelar Support i de diverses institucions van arrencar ahir la Setmana commemorativa del Dia Mundial de la Salut Mental, que s'allargarà fins el dia 10, amb una acció contra l'estigma. Usuaris del Servei de Rehabilitació Comunitària del Gironès i el Pla de l'Estany van decorar ahir diversos ponts de la ciutat de Girona amb missatges contra la discriminació davant del trastorn mental.

Ahir també es va celebrar l'acte commemoratiu dels vint anys de l'Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, i hi va haver la primera de les representacions a la sala la Planeta de Girona de l'espectacle No m'oblideu mai, sobre el suicidi juvenil tractat a través de la tècnica documental Verbatim.

A més, l'hospital d'Olot va acollir la conferència «Compartint experiències», a càrrec dels membres de la Comissió Mixta en Salut Mental de les Comarques Gironines, en què van presentar el programa de xerrades dirigides a alumnes de secundària per sensibilitzar i prevenir els joves sobre la salut mental i lluitar contra el seu estigma.

Les activitats continuen avui, tant a Girona com a Palafrugell. A la capital hi ha prevista la xerrada «#Matalestigma: en joc per la salut mental. Activitat física: camí cap a una bona salut», a càrrec de la Fundació Hestia a la Casa de Cultura, i al Teatre Municipal de Palafrugell, la conferència «L'assertivitat en el treball i a la comunitat·, a càrrec de l'Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques.

El punt culminant de la setmana serà dissabte, quan Girona serà la capital catalana de la salut mental. Amb el lema «Salut Mental, a la comunitat i a la feina», la ciutat acollirà l'acte central del Dia Mundial de la Salut Mental a Catalunya, un esdeveniment festiu i reivindicatiut. L'acte, que se celebrà a la plaça Salvador Espriu, posa l'accent en l'atenció i els suports comunitaris vers la recuperació i l'apoderament, la inserció laboral de les persones amb un trastorn mental i els drets de les persones, en el marc d'una societat més inclusiva que deixi enrere el llast de l'estigma cap al col·lectiu.