Es tracta d'una dona activa, emprenedora, compromesa, amb presència coneguda al seu poble, sàvia, connectada amb la natura i que d'una manera o altra persegueix els seus somnis. És la definició de la dona intrèpida de la Garrotxa que ahir va fer Carla Güell (de Resilience.Earth). Es tracta d'una cooperativa dedicada al foment del coneixement local. Güell va presentar la consulta per escollir 4 dones de la Garrotxa que estiguin d'acord amb la definició.

No hi ha candidates, qualsevol dona o agrupació femenina pot ser votada. Les votacions es van obrir ahir a les 17 hores i es tancaran el 15 d'octubre, a la mateixa hora. Es pot votar en xarxa a través de la pàgina www.resilience.earth o sobre la base d'anar a l'ateneu d'Olot Núria Social i votar presencialment.

Les escollides formaran part d'una exposició de fotografies itinerant per Grècia, Catalunya i França, conjuntament amb 4 dones o col·lectius de dones d'aquests països. Les fotografies aniran acompanyades de les històries personals de les escollides. Al text exposaran les motivacions que les han empès als seus projectes personals.

Erika Zarate (Resilience.earth) va explicar que la consulta forma part del projecte europeu netRAW (xarxa de dones actives rurals), el qual qüestiona el lloc que ocupen les dones rurals a l'espai públic, als mitjans de comunicació i en les polítiques públiques. Segons Zarate, la idea és descobrir la identitat actual de la dona rural. Segons ella, rural no significa pagesa sinó que viu dins un àmbit rural en el qual compten Olot. També volen saber si hi ha plans d'igualtat de gènere a les zones rurals. Va explicar que el projecte se centra en experiències de zones de França, Grècia i Catalunya (la Garrotxa).

Com a exemples de dones intrèpides, Zarate i Güell van presentar Carlota Rodríguez i Mamasa Dukuray. Carlota Rodríguez va representar el col·lectiu La Iera. Es tracta d'una experiència de treball social entre artesans i artesanes. Han motivat la creació d'una experiència de lloguer social de locals. L'Ajuntament paga una part del lloguer. Va plantejar que la va empènyer la manca d'oportunitats.

Mamasa Dukuray va fundar el col·lectiu de dones subsaharianes de la Garrotxa. És una organització que dona resposta a l'aïllament de les dones arribades d'Àfrica.