El Senat va rebutjar ahir una moció que insta el Govern a adoptar mesures per assegurar la conservació del corall vermell a Catalunya, que es troben en perill, i per evitar el furtivisme. La Comissió de Transició Ecològica del Senat va rebutjar una moció del PDeCAT que adverteix de l'estat «crític» en què es troben les colònies de corall vermell a Catalunya, en la qual demana a més al Govern que anul·li les dotze llicències concedides per extreure aquest tipus de corall en el tram comprès entre Arenys de Mar i Begur.

La iniciativa d'aquest grup, esmenada per Esquerra, PP i PSOE i rebutjada per 15 vots en contra i 10 a favor, demana a més que es respectin les zones adjacents de Begur fins a la frontera amb França, en ser considerada aquesta una zona de moratòria. La moció també planteja que es reforci el protocol d'inspecció i control per millorar el seguiment de l'activitat d'extracció de corall, amb un cens específic d'embarcacions i amb una llista de ports autoritzats.

Entre les mesures que proposava la moció destaca la necessitat d'erradicar el furtivisme que amenaça el corall vermell i que ha derivat en el fet que el 90% de les colònies de corall vermell a Catalunya es troba en perill a causa del seu estat «crític» de conservació. Els informes han confirmat la degradació d'aquestes colònies i el seu «deficient» estat de conservació, per la qual cosa des de la comunitat científica demanen parar les extraccions. La moció recorda que el Departament d'Agricultura de la Generalitat ja va prohibir l'any passat extreure corall durant deu anys en aquest tram. El resultat, adverteix, és que el corall vermell que queda a la Costa Brava està «més a prop de la seva completa extinció» a causa d'aquesta «incomprensible» decisió del Govern central.

Durant la defensa de l'esmena, el PP va reclamar tres requisits bàsics, «diàleg, gestió mediambiental i seguretat jurídica», i va insistir en la necessitat de reforçar el protocol d'inspecció i control de les embarcacions i erradicar el furtivisme. El PSOE, que va compartir amb el PDeCat l'«esperit de la moció», va posar èmfasi en el fet que des del Govern s'està treballant perquè sobrevisqui l'espècie.