El fort vent del nord de principis de setmana ha provocat una afectació general en l'agricultura de l'Empordà, sobretot pel que fa als camps d'arròs i als cultius de poma. Les alteracions més importants s'han observat als arrossars de l'Alt Empordà, on la tramuntana ha perjudicat aproximadament el 40% del cultiu en termes generals.

El Baix Empordà, on es concentra el major volum de camps d'arròs empordanès, també ha patit els efectes però en menor proporció. Respecte a la collita de la poma a la província, el president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona, Llorenç Frigola, afirma que la tramuntana ha fet perdre prop del 3% del total de la collita.

Les comarques de l'Empordà han patit unes bufades intenses de tramuntana a principis de setmana que han provocat diverses conseqüències negatives per a alguns cultius, destacant els camps d'arròs, en primer lloc, i els de poma, a continuació.

Segons el president de l'Associació de Defensa Vegetal (ADV) de l'Arròs de Pals, Josep Pericay, els cultius d'arròs a la província de Girona es localitzen principalment a la comarca del Baix Empordà, sobretot a Pals, amb un volum del 70%, i a l'Alt Empordà, destacant els nuclis de Riumors i Castelló d'Empúries que, en total, reuneixen el 30% restant.

Pericay afirma que el fort vent de dilluns i dimarts a l'Empordà ha alterat una temporada de collita d'arròs que presenta molt bona qualitat: «En termes generals i en funció de les varietats, les zones més afectades han estat l'Alt Empordà, amb un 40%, i el Baix Empordà, entre el 5-10%».

L'expert apunta que les varietats més afectades han estat les més sensibles i que estaven en un estat avançat de maduració: als camps del nord de l'Empordà destaca l'afectació a l'arròs Onice i Guadiagran i al Baix Empordà, les varietats Bomba, Guadiagran i Carnaroli. Pericay explica que, en aquests moments, «estem a l'espera que el pèrit valori el dany real que tenim, tenint en compte que les assegurances que cobreixen fenòmens naturals, en aquest cas procedents de la companyia estatal Agroseguro, comencen a ocupar-se dels danys que superen el 20%».

A banda del cereal de Pals i la fruita dolça més típica de Girona, Pericay ressalta que la tramuntana també ha alterat els conreus de blat de moro i les oliveres.

Conseqüències per a la poma

Per al principal representant de l'IGP Poma de Girona, Llorenç Frigola, les afectacions més rellevants han estat a l'Alt Empordà i en els camps que no tenen malla protectora.

Frigola apunta que les tres principals varietats de poma, la Gala, la vermella i la groga, ja s'han collit; per tant, els efectes del vent han caigut sobre varietats tardanes com la Fuji, la Granny Smith i la Pink Lady. «Tenint en compte que la majoria de població té malles (65-70% dels productors IGP) i el 60% de pomes ja s'han collit, l'afectació seria del 3% aproximadament», una xifra que correspon a 1,6 milions de quilos de pomes del total de 80 milions que s'espera obtenir.