05 de octubre de 2018
05.10.2018
Diari de Girona

La tramuntana dels últims dies afecta el 40% de la collita d'arròs de l'Alt Empordà

Les ventades també sacsegen els pomers i fan caure algunes espècies tardanes, sobretot si no tenen malla protectora · Del total de 80 millons de quilos de la collita de Poma de Girona, la tramuntana fa perdre aproximadament el 3% del total

05.10.2018 | 00:36
Camps de pomers de Gualta (Baix Empordà) d'IGP Poma de Girona.

El fort vent del nord de principis de setmana ha provocat una afectació general en l'agricultura de l'Empordà, sobretot pel que fa als camps d'arròs i als cultius de poma. Les alteracions més importants s'han observat als arrossars de l'Alt Empordà, on la tramuntana ha perjudicat aproximadament el 40% del cultiu en termes generals.

El Baix Empordà, on es concentra el major volum de camps d'arròs empordanès, també ha patit els efectes però en menor proporció. Respecte a la collita de la poma a la província, el president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona, Llorenç Frigola, afirma que la tramuntana ha fet perdre prop del 3% del total de la collita.

Les comarques de l'Empordà han patit unes bufades intenses de tramuntana a principis de setmana que han provocat diverses conseqüències negatives per a alguns cultius, destacant els camps d'arròs, en primer lloc, i els de poma, a continuació.

Segons el president de l'Associació de Defensa Vegetal (ADV) de l'Arròs de Pals, Josep Pericay, els cultius d'arròs a la província de Girona es localitzen principalment a la comarca del Baix Empordà, sobretot a Pals, amb un volum del 70%, i a l'Alt Empordà, destacant els nuclis de Riumors i Castelló d'Empúries que, en total, reuneixen el 30% restant.

Pericay afirma que el fort vent de dilluns i dimarts a l'Empordà ha alterat una temporada de collita d'arròs que presenta molt bona qualitat: «En termes generals i en funció de les varietats, les zones més afectades han estat l'Alt Empordà, amb un 40%, i el Baix Empordà, entre el 5-10%».

L'expert apunta que les varietats més afectades han estat les més sensibles i que estaven en un estat avançat de maduració: als camps del nord de l'Empordà destaca l'afectació a l'arròs Onice i Guadiagran i al Baix Empordà, les varietats Bomba, Guadiagran i Carnaroli. Pericay explica que, en aquests moments, «estem a l'espera que el pèrit valori el dany real que tenim, tenint en compte que les assegurances que cobreixen fenòmens naturals, en aquest cas procedents de la companyia estatal Agroseguro, comencen a ocupar-se dels danys que superen el 20%».

A banda del cereal de Pals i la fruita dolça més típica de Girona, Pericay ressalta que la tramuntana també ha alterat els conreus de blat de moro i les oliveres.

Conseqüències per a la poma

Per al principal representant de l'IGP Poma de Girona, Llorenç Frigola, les afectacions més rellevants han estat a l'Alt Empordà i en els camps que no tenen malla protectora.

Frigola apunta que les tres principals varietats de poma, la Gala, la vermella i la groga, ja s'han collit; per tant, els efectes del vent han caigut sobre varietats tardanes com la Fuji, la Granny Smith i la Pink Lady. «Tenint en compte que la majoria de població té malles (65-70% dels productors IGP) i el 60% de pomes ja s'han collit, l'afectació seria del 3% aproximadament», una xifra que correspon a 1,6 milions de quilos de pomes del total de 80 milions que s'espera obtenir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook