Demanar cita prèvia per fer tràmits a la prefectura provincial de la DGT a Girona és una missió impossible. Només alguns elegits poden aconseguir dia i hora. La falta de personal ha provocat que aquest ens de l'Estat a Girona no pugui donar més assistència als ciutadans, tal com confirma el subdelegat del Govern espanyol a Girona, Albert Bramon.

Aquesta situació ha provocat que Diari de Girona hagi recollit diverses queixes d'usuaris que intentaven demanar cita prèvia, per exemple, per renovar el permís de conduir. Un dels usuaris porta més de tres setmanes intentant-ho i cada vegada que es connecta a internet, explica, li surt el missatge -reproduït a la part superior- on s'indica que «l'horari d'atenció al client està complert per als propers dies. Intenta-ho més tard».

També hi ha una altra via per poder demanar una cita per aquest estament estatal i és a través del telèfon 060. Després de passar-hi uns minuts -com hem pogut comprovar- s'informa que a la prefectura de DGT a la província de Girona no hi ha cites lliures i que quan hi ha hagi més capacitat se'n donaran. Aquesta situació, per exemple, afecta molt aquest usuari, que és comercial i li ha caducat el carnet de conduir de tant esperar poder tenir cita prèvia, ressalta.

Altres ciutadans reclamen també poder fer tràmits a l'oficina i només els poden cursar si demanen cita prèvia. De fet, quan es truca al telèfon de la DGT a Girona, aquest diu clarament que per fer qualsevol gestió cal primer demanar una cita per internet o al telèfon 060.

El subdelegat del Govern espanyol a Girona, Albert Bramon, ressalta que el problema el coneixen i que estan prenent mesures per solucionar-lo, perquè avança que les més determinants seran «lentes». Reconeix que gairebé és impossible aconseguir cita prèvia per internet o a través del 060 per a l'ens de trànsit de Girona. També relata que l'ens gironí dona «visita prèvia amb 20 dies d'antel·lació», que el sistema cada dia es renova i que «la gent està pendent d'internet i tan bon punt comença a donar hores, s'omple i queda col·lapsat», lamenta. Afegeix que donen més places de les que caldria diàriament, perquè han detectat que la gent agafa hora i després no s'hi presenta.

Falta de personal de l'Estat

Albert Bramon també destaca que la situació sobre la DGT és un tema que coneix des del segon dia que va arribar al càrrec, quan « la cap del servei em va passar un informe molt complet sobre el problema que hi havia». I reconeix que aquest ens va anar molt enfeinat durant l'any passat, quan hi va haver la vaga d'examinadors del carnet de conduir, i que quan aquesta va finalitzar es «va alleugir la pressió que tenien però, tot i això, estem en quadre».

El problema que hi ha en aquest ens estatal, per tant, és «de falta de personal». Una situació, diu Bramon, que en aquests moments suposa que a la seu provincial hi hagi prop de la meitat dels funcionaris que hi hauria d'haver segons l'establert en la plantilla. Els motius d'aquesta manca de recursos humans de l'Estat, ressalta, serien: les jubilacions, la falta d'oposicions i que algunes de les persones que hi treballaven «han decidit marxar pel tema del procés català».

La situació de falta de personal de funcionaris de l'Estat, però, diu el subdelegat del Govern espanyol, «no subscriu només la DGT, sinó també altres estaments de l'Estat a Girona». Amb tot, remarca que la problemàtica que es viu a la Direcció General de Trànsit afecta molts ciutadans».

Cobrir places amb interins

Per tal de pal·liar aquesta situació de falta de personal, que també es viu, diu Bramon, a la demarcació de Lleida, pel que ha optat el Govern espanyol és anar fent passos. Admet que la solució passa per fer noves convocatòries d'oposicions per cobrir les places, ja que durant el temps de crisi els processos selectius van estar bloquejats. Mentre això no succeeix, la delegada del Govern espanyol a Catalunya, diu el gironí, «ha explorat la possibilitat de cobrir les places amb interins». I en el cas de la demarcació de Girona, a partir d'aquest mes s'hi incorporan dues persones, fet que permetrà, diu, esponjar una mica la situació.

Situació similar

La Direcció General de Trànsit no és l'únic estament estatal amb representació a Girona que es troba en aquesta situació. Bramon ressalta que «el problema el tenim en molts dels serveis bàsics que hi ha aquí de l'Estat». Per exemple, hi ha poc personal a Estrangeria i en altres estaments, com ara la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

El subdelegat remarca que a l'hora de cobrir places, «els catalans tenen poca tendència a fer oposicions que no siguin de la Generalitat de Catalunya, i crec que s'equivoquen perquè, normalment, com que hi ha moltes places, tindrien plaça fixa aquí i fàcil. I per altra banda, el tema del procés ha fet marxar molta gent». I finalment, diu que la província «no és de les més premiades pels temes de sou».