Dos municipis de la Costa Brava, Lloret de Mar i Palamós, van entrar l'any passat al llistat de les deu alcaldies amb les retribucions més altes de les comarques de Girona, segons les últimes dades oficials del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública. Aquesta administració acaba de publicar el registre salarial de l'any passat que, com el 2016, torna a encapçalar l'Ajuntament de Girona. D'acord amb aquesta informació, l'alcaldessa, Marta Madrenas, tenia assignada una retribució de 68.498,81 euros bruts anuals, a la qual va renunciar el gener del 2018 mentre sigui diputada del Parlament.

Amb una població de 36.817 habitants, l'alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, va percebre el segon sou més alt de la demarcació, amb 54.950 € que, com la resta de consistoris, s'ajusta als paràmetres marcats per la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració Local.

En ordre de més a menys, les següents alcaldies del rànquing són les de Calonge (on Jordi Soler és el batlle) i Cassà de la Selva (Martí Vallès), amb unes retribucions que el Ministeri quantifica en 50.000 euros bruts; cadascuna d'aquestes poblacions té 10.804 i 10.231 habitants, respectivament. Tot i que el seu municipi supera el nombre de veïns dels dos anteriors (en té 19.216), l'alcaldessa de Roses, Montserrat Mindan, té assignada una retribució lleugerament inferior, 49.074 euros. Una quantitat molt semblant a la del batlle de Castelló d'Empúries, Salvi Güell, a qui el Consistori ha assignat 47.044 euros bruts.

En setena posició hi ha Sant Feliu de Guíxols, l'únic dels deu alcaldes amb una dedicació parcial i no exclusiva entre els que tenen el sou més alt. Segons el sistema d'Informació Salarial de Llocs de l'Administració del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, el 2017 Carles Motas va percebre 44.800 euros bruts. El llistat dels deu primers el tanca l'alcaldia de Palamós (amb 17.743 habitants) que ocupa Lluís Puig, que va cobrar un sou de 41.972 €.

En comparació amb el mateix registre del 2016, crida l'atenció que Blanes ha passat d'estar entre les alcaldies més ben pagades a baixar fins a la posició número 44. L'explicació es troba en el fet que el gener de 2017, el seu exalcalde, Miquel Lupiáñez, es va prejubilar de l'empresa on treballava i, tal com va explicar, va renunciar al sou municipal perquè va considerar que ja en cobraria un de «bastant digne». Lupiáñez, però, va renunciar a l'alcaldia i al desembre el va substituir Mario Ros.

També destaca l'absència de Castell-Platja d'Aro que, segons el Ministeri, es troba entre una quarantena d'ajuntaments gironins que no van lliurar la informació sobre les retribucions del 2017.

L'informe oficial recull tant les retribucions dels alcaldes com les quantitats que reben en concepte d'assistències a les reunions de la Corporació municipal. En alguns casos, com Salt, Figueres, Banyoles, Vilabertran, Palafrugell o Aiguaviva, les percepcions dels alcaldes es corresponen només a assistències, ja que els seus alcaldes no tenen assignada cap dedicació i, per tant, cap retribució.