La mobilització de les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) per defensar la gestió dels menjadors escolars no s'ha aturat mentre es discuteix el nou decret amb què Ensenyament regularà el servei, sinó que s'ha reactivat per tal de deixar clar a l'administració que mantenen les seves demandes. Amb aquest objectiu, organitzacions del Gironès, el Baix Empordà i el Pla de l'Estany han fet un front comú que, al llarg dels propers dies, es concretarà amb accions reivindicatives a les escoles. La primera es va fer aquest dilluns a la tarda a Torroella de Montgrí.

La lectura d'un manifest que recorda l'inici del conflicte, amb l'aplicació de la Llei de contractació pública que obliga a adjudicar el servei de menjador escolar mitjançant un concurs públic i les diferents reaccions dels consells comarcals, és l'eix de la nova protesta. Aquest s'afegeix a concentracions com les que al maig es van realitzar a Girona o a les pancartes que pengen a l'exterior de molts centres, tot afirmant que «amb el menjador no es fa negoci».

Després de les classes d'aquest dilluns, l'AMPA del Guillem de Montgrí ha estat la primera en organitzar una concentració de pares i mares,l'AMPA del Guillem de Montgrí ha estat la primera en organitzar una concentració de pares i mares, avançant-se com a «buc insígnia» de les mobilitzacions, tal com va apuntar el seu tresorer, Toni Guix. Ell mateix va recordar que la seva associació espera que el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic resolgui el recurs que va presentar contra el decret amb què, el 2 d'agost, el Consell del Baix Empordà li va retirar la gestió del menjador; una mesura que va afectar a set AMPAs de la comarca. Constituïda com a empresa, la del Guillem de Montgrí assumia tots els aspectes relacionats amb el menjador escolar, on va invertir prop de 52.000 euros en material i en la millora de les instal·lacions; una inversió que, al setembre, va pactar amb l'ens comarcal que recuperaria uns 16.800 euros.

Aquest dimarts a dos quarts de 5 de la tarda, 38 escoles de Girona aglutinades en la Plataforma per defensar l'autogestió dels menjadors escolars i altres del Pla de l'Estany com l'Entorn, de Porqueres, llegiran el mateix manifest. El document informa de les converses obertes amb el Departament d'Ensenyament i, fins i tot, d'un contacte directe amb el seu conseller, Josep Bargalló. També difon la recollida de signatures que s'està fent als centres educatius i lamenta que, en el redactat de l'esborrany del nou decret, troba a faltar garanties per a una alimentació saludable.

El text acaba explicitant que «no veiem gens clar que el servei d'àpats dels nostres infants vagi a concurs públic de licitació» i demanant «garanties que hi puguin accedir les petites empreses de proximitat». Tot seguit, reclama que el futur decret «s'adapti a les característiques de cada escola» i que hi hagi «un control eficaç dela qualitat del servei».

Diferències entre comarques

A l'Entorn, de Porqueres, a més de llegir el manifest fan un berenar reivindicatiu amb les famílies. El president de l'AMPA, Jaume Surroca, va explicar que han volgut emmarcar-ho en «un acte festiu per donar visibilitat als pares» i va recordar que, en el cas del Pla de l'Estany, el Consell comarcal va trobar una fórmula per signar un conveni extraordinari que permet seguir gestionant el servei durant aquest curs, a l'espera que el Departament aporti la solució definitiva.

Surroca va expressar l'agraïment d'entitats com la seva, que autogestionen totalment el servei de menjador escolar, a la col·laboració del Consell del Pla de l'Estany perquè, «a diferència del del Baix Empordà, ha respost». El Gironès també ha trobat una via per allargar el sistema un any més.