L'elefant impertorbable del Parlament recorria ahir la carpa d'Aiguaviva. L'ambient festiu, la mobilització massiva, l'èxit de l'organització no pot amagar que les sensacions entre els independentistes ja no són d'eufòria ni d'esperança. Tampoc de resignació, ni d'amargor. Simplement s'entesten a no veure l'elefant que hi ha dins la sala.

Les converses prèvies sobre el tram que havia quedat buit, i com de bé s'havien pogut omplir la resta de trams, els dubtes sobre la idoneïtat del dia -un diumenge en lloc d'un dissabte perquè molts estudiants marxen a Barcelona-, la presència de Mossos per la República Catalana afirmant que s'avergonyeix d'altres companys que donen suport a altres agents eren algunes de les metàfores que dibuixen un panorama gens prometedor.

Però quan l'elefant és a la sala, la gent intel·ligent no s'escapa d'esmentar-lo. A Aiguaviva, el cantant i exdiputat de Junts Pel Sí Lluís Llach va ser l'únic que hi va fer referència explícita. Després de reconèixer el mèrit de proclamar la independència -aviat farà un any- des del seu grup parlamentari i amb la CUP, va assegurar que «quan veig el Parlament d'ara sento una mica de vergonya». Davant d'un públic encès va assegurar «no podem estar tristos, no hem d'acabar tristos malgrat hi hagi motius. Si estem tristos, serà la seva victòria». I va afegir:«El poder el teniu vosaltres, i això no té aturador. Si seguiu endavant, les institucions ens hauran de seguir». I allà es va fer present l'elefant. Però ningú el veia.

Uns minuts abans havia parlat una membre del Parlament que avergonyeix Llach. L'alcaldessa de Girona i diputada de JuntsxCat, Marta Madrenas, va recordar que tres-cents dels prop de mil ferits de l'1-O a Catalunya eren de la comarca del Gironès. I va assegurar que això fa que «no podem ni oblidar ni perdonar» i va augurar que el vot pels independentistes serà aviat «unànime». Va deixar entreveure que ella sap que hi ha un elefant, però va preferir obviar-ho: «Amb intel·ligència i unitat, la república catalana serà una realitat aviat». L'alcalde de Vilablareix, David Mascort (ERC En un discurs breu va assegurar que el que necessiten els independentistes és «acord i unitat» i un full de ruta clar.

Per la seva banda, l'alcalde d'Aiguaviva, Joaquim Mateu, va destacar l'«èxit total» de la cadena, que va permetre omplir un poble de poc més de 700 habitants. Per això va agrair l'ajuda dels Mossos i la paciència dels qui van arribar entre col·lapses de trànsit. Mateu també va recordar que l'1-O es va votar un mandat que no es pot oblidar. Com els veïns del poble «mai oblidaran» les càrregues policials. Ni s'oblidaran de l'elefant que no mou ni un peu dins del Parlament.