L'hospital Josep Trueta de Girona ha incorporat el robot quirúrgic da Vinci més avantguardista del mercat. Des de l'abril passat, el Trueta ha anat introduint la cirurgia robòtica amb un aparell en préstec i ara, set mesos després de la primera intervenció i amb més de 50 operacions realitzades, el centre ha adquirit la darrera versió del robot da Vinci, el Xi, que és més versàtil.

El nou abordatge quirúrgic està plenament consolidant en els tres serveis que s'han iniciat en aquest tipus d'operacions „Cirurgia General, Urologia i Ginecologia„, per això, ara s'ha fet un pas més adquirint el model més innovador que hi ha al mercat quant a cirurgia robòtica, creat l'any 2014.

La cirurgia robòtica comporta grans avantatges en termes de precisió, ja que augmenta el control i redueix el sagnat del pacient, a més de permetre l'accés a anatomies complicades. El Trueta calcula que, un cop estigui plenament implantada la cirurgia robòtica, podrà realitzar unes 150 operacions anuals.

El da Vinci Xi (IS4000) és actualment la plataforma més evolucionada destinada a la cirurgia mínimament invasiva. La seva tecnologia innovadora i precisa fa que el sistema robòtic sigui molt adaptable i versàtil. La principal diferència entre el robot que hi havia fins ara al Trueta i l'actual és que els braços poden fer un moviment de rotació sobre si mateixos, fet que permet canviar de camp quirúrgic sense necessitat de moure el pacient.

Això suposa un gran avenç, sobretot per a determinades operacions de càncer de còlon i de càncer ginecològic. Així, per exemple, en les intervencions de càncer de còlon cal operar primer a la zona de la pelvis i després a l'abdominal. Amb el da Vinci que tenien fins ara, quan s'havia de canviar el lloc a intervenir era necessari moure el pacient. Amb el da Vinci Xi això ja no cal perquè els braços quirúrgics roten sobre si mateixos cosa que possibilita el canvi de zona. Aquesta millora permet guanyar en diversos aspectes: temps, seguretat, fiabilitat i comoditat.

A més d'aquest moviment de rotació, els braços del robot són molt millors en aquesta versió, fet que permet al professional de cirurgia tenir més llibertat a l'hora de decidir com s'ha de procedir durant la intervenció. Abans de qualsevol operació, els cirurgians dissenyen com la duran a terme. Amb aquesta millora, disposen de més llibertat de fer canvis en l'abordatge quirúrgic durant l'operació: el disseny previ no ha de ser tan precís, ja que els moviments del robot són més modulables.

Entre les novetats que incorpora el nou model també hi ha el fet que permet utilitzar la tècnica de verd d'endocianina, un colorant fluorescent que s'estén als teixits i que permet identificar els ganglis sentinelles (els primers ganglis on es troben les cèl·lules tumorals) en diferents tipus de tumors. Així mateix, fa possible valorar l'estat de la vascularització de les anastomosis intestinals; és a dir, conèixer l'estat de la irrigació de les connexions intestinals que han realitzat els cirurgians.

Des que va començar la cirurgia robòtica a l'hospital Trueta s'han realitzat 50 operacions: 21, per a càncers urològic; 16, per a ginecològics i 13, per a tumors de còlon i recte. La primera intervenció amb el nou aparell es va fer el 2 d'octubre i ja se n'han fet tres.

Amb l'arribada d'aquest equipament de darrera generació es començaran a fer també operacions de cirurgia oncològica de faringe i de laringe, a càrrec dels especialistes en otorrinolaringologia. Fins ara, amb la cirurgia convencional, només es podien extreure per la boca els tumors de coll que eren petits. El da Vinci Xi permetrà poder extreure tumors més grans per via transoral, fet que farà que la cirurgia sigui menys invasiva i el resultat més conservador; és a dir, que les seqüeles siguin menors i la recuperació dels pacients més ràpida.

Tres components

El sistema robòtic Da Vinci, de tecnologia americana, està format per tres components. En primer lloc, disposa d'una consola quirúrgica o centre de control, des d'on el cirurgià controla els instruments per mitjà de dos comandaments i pedals. En segon lloc, la part central inclou el carretó del pacient, amb quatre braços mòbils i intercanviables per suportar l'instrumental quirúrgic i l'endoscopi; i finalment, la torre de visió, on es processen les imatges per mostrar-les en tres dimensions.