La Plataforma per defensar l'autogestió dels menjadors escolars, que integra associacions de mares i pares d'alumnes del Gironès, el Baix Empordà i el Pla de l'Estany presentaran esmenes a l'esborrany del nou decret de menjadors que Ensenyament té a sobre de la taula. L'objectiu d'aquestes al·legacions, que ahir van passar per assemblea i es preveuen adreçar al Departament en els propers dies, és «refermar el poder de decisió de les famílies, incidir, tenir pes» en la gestió del servei, tal com va resumir una portaveu del col·lectiu, Vicky Massa.

En paral·lel, ahir a dos quarts de cinc de la tarda les AMPAs d'una quarantena d'escoles van organitzar concentracions per llegir un manifest que exigeix «garanties» perquè les empreses petites i de proximitat puguin accedir al concurs públic amb què s'adjudicarà el servei d'àpats. En aquest sentit, les famílies afirmen que «cedir tots els menjadors d'una comarca a una empresa no permetrà millorar la qualitat» sinó que, «en pocs anys, crearà una situació d'oligopoli en detriment de la qualitat i el cost dels menjadors».

Exigència d'un «control eficaç»

Una segona reivindicació de la plataforma és que el futur decret de la Generalitat «s'adapti a les característiques de cada escola», de manera que les associacions de pares «puguin escollir el model de funcionament més oportú del menjador». En tercer lloc, davant «la complexitat» del nou model de licitació pública, reclamen «un control eficaç de la qualitat del servei» per tal de «buscar empreses alternatives en casos d'incompliments continuats i greus».

El manifest també repassa la cronologia del conflicte, derivat del canvi de legislació en la contractació pública, i critica els «Consells comarcals que no mesuren la conseqüència de voler controlar la gestió del menjador sense comptar ni escoltar a les persones que fins ara ho feien», en al·lusió al del Baix Empordà.

A més, explica que representants de la Plataforma per defensar l'autogestió dels menjadors escolars ja han traslladat les seves reivindicacions al Departament d'Ensenyament, després de contactar amb el conseller, Josep Bargalló, durant la seva darrera visita a Girona. Això passava el 28 de setembre i l'1 d'octubre els va rebre el director general d'Atenció a la Família i Comunitat educativa, Ramon Simon.

Vicky Massa va explicar que, en base a aquestes trobades, es va acordar que les famílies entrarien «esmenes amb els nostres criteris, clàusules i matisos» i va afegir que, «d'entrada, la coordinadora confia en la voluntat del Departament, que ha vist que no som una part del problema sinó de la solució».

Recollida de signatures

L'associació de mares i pares d'alumnes de l'escola Guillem del Montgrí, de Torroella de Montgrí, va ser la primera a llegir el manifest dilluns a la tarda. Ahir es va fer el mateix a desenes d'escoles de la ciutat de Girona, com la Marta Mata, que també va començar a recollir signatures -igual que a la resta de centres educatius- i de la resta de la comarca, com el Nou de Quart; o del Pla de l'Estany, com l'Entorn, de Porqueres, on 150 pares i alumnes van participar en un berenar reivindicatiu.