El Servei Meterològic de Catalunya (SMC o Meteocat) va alertar ahir que les pluges serien intenses i abundants al litoral i prelitoral català, incloent-hi les comarques gironines, amb la publicació de dos avisos, un per acumulació i l'altre per intensitat de precipitació.

Fins al final de la tarda es van reiterar ruixats puntuals, però a partir del vespre la pluja es va potenciar allargant-se durant la matinada i el dia d'avui, fet que va provocar que Protecció Civil activés la fase d'alerta per inundació. Segons les previsions, avui encara plourà a l'espera que arribi la calma a finals de setmana.

El Meteocat va encendre ahir la llum d'alerta pel que fa a la quantitat i la intensitat de pluja arreu del país, posant l'accent a les comarques de Girona i Barcelona. La primera tongada de pluges va arribar dilluns, sobretot a l'Empordà i a alguns punts de la costa. El segon episodi de precipitacions va iniciar-se ahir entre la tarda i el vespre amb un avís per part de Protecció Civil de la Generalitat que va activar l'alerta del Pla Especial d'Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT per les pluges previstes sobretot durant la nit i la matinada fins avui al matí.

A través de les xarxes socials, Protecció Civil va indicar algunes recomanacions a tenir en compte en cas de tempesta, com ara que es desconnectin els aparells electrònics i les antenes. Segons l'avís emès per Protecció Civil, localment les tempestes podien arribar a ser d'alta intensitat superant els 40 litres per metre quadrat (l/m2) en 30 minuts, tal com va passar ahir al matí al Barcelonès, tenint en compte que a la capital catalana va haver-hi diversos focus d'inundació que van provocar problemes al transport públic i a les principals vies.

Afectacions a Girona

Segons fonts ciutadanes, ahir cap a les set del vespre es va tallar l'accés a Arenys d'Empordà venint de Girona per risc de riuada, obligant els vehicles a fer la volta per Bàscara per esquivar el torrent. L'Ajuntament de Flaçà va informar que el passallís entre Flaçà i Sobirànigues es va tancar per la previsió de fortes pluges entre la tarda i el vespre d'ahir i es mantindrà també avui.

Pel que fa a la quantitat recollida, el pic es va concentrar a l'estació de Molló, al Ripollès, acumulant 32,1 l/m2. La majoria d'estacions amb elevades quantitats de pluja se situaven a l'Alt Empordà, destacant Cabanes amb 28,2 l/m2. La potència de l'episodi estava reservada per la mitja nit. S'espera que a partir de demà el sol torni a treure el cap.