11 de octubre de 2018
11.10.2018
Diari de Girona

El Trueta comença a operar el cervell amb el pacient despert

Calcula que cada any farà una desena de cirurgies de mapatge cerebral, en què el malalt col·labora amb l'equip mèdic

11.10.2018 | 11:51
El Trueta comença a operar el cervell amb el pacient despert
El Trueta comença a operar el cervell amb el pacient despert

L'hospital Josep Trueta de Girona ha començat a operar el cervell amb el pacient despert, un tipus d'intervenció en què el malalt té un paper actiu i col·labora amb els professionals. Mentre el neurocirurgià estimula parts exposades del cervell, el neuropsicòleg fa tests del llenguatge i comprensió al pacient per elaborar un mapa cerebral amb les parts que es poden intervenir i les que no. Un cop fet el mapa cerebral, es torna a adormir i el cirurgià se centra en l'extirpació del tumor.

Fa sis anys, el Trueta ja va fer una intervenció així amb la implicació de professionals de Barcelona, però ara el centre ha apostat per formar dos dels seus professionals en cirurgia de mapping cerebral per a dur a terme de forma rutinària aquest tipus de procediment i calcula que en farà entre vuit i deu cada any, sobretot a pacients oncològics. A més de tractar tumors cerebrals benignes o malignes, però, aquesta tècnica també permet intervenir altres patologies com malformacions vasculars cerebrals.

La primera operació va ser el 13 de setembre i va durar més de vuit hores. El pacient, Josep Creixell, un begurenc de 74 anys, ha agraït la tasca als metges i ha explicat que no té gaires records del quiròfan, si bé l'equip mèdic ha assenyalat que estava tan conscient com per conversar amb ells i, fins i tot, recomanar-los un restaurant a Palamós.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook