Les obres de restauració del paratge d’Els Desmais al voltant de l’estany de Banyoles han estat completades. Els principals objectius de la intervenció han estat recuperar part del paisatge que s’havia anat degradant amb el pas dels anys i dragar la riera del Vilar que es desbordava amb facilitat.

El regidor de Medi Ambient de Banyoles, Jordi Bosch, explica que la restauració d’Els Desmais ha consistit primerament a treure els desmais malalts o morts que hi havia i donar un altre aire al paratge que en part estava enfonsat per l’augment del nivell de l’aigua. En aquest sentit, s’ha procedit per recuperar part de la flora i la fauna fent una aportació extra de terra.

A la zona també s’han incorporat passeres de fusta i un pont directe a la font del ferro. Pel que fa a les dues fonts històriques, aquestes s’han aixecat i s’han tornat a posar en funcionament. El projecte ha estat avalat per l’Ajuntament i el Consorci de l’Estany, amb el vistiplau dels Departaments de Patrimoni i Medi Ambient.