Quatre de cada deu infants gironins pateix un excés de pes, segons les dades de l'Enquesta de Salut 2016-2017. Segons aquesta eina del Departament de Salut per recollir informació de la població sobre la salut, els estils de vida i l'ús dels serveis sanitaris a partir d'entrevistes amb 4.830 persones, el 39,9% dels gironins d'entre sis i dotze anys pateix excés de pes.

La dada representa un increment respecte l'anterior onada del sondeig, ja que en el període 2015-2015 l'excés de pes arribava al 38,8% dels infants d'aquesta franja d'edat residents a les comarques gironines.

Segons les dades de Salut, la majoria (un 24,9%) de les criatures gironines té sobrepès -en l'anterior onada era el 23,6%- i un 14,9%, obesitat, una proporció menor que el 2015-2016, que eren el 15,3%.

Amb aquestes xifres, la regió sanitària de Girona se situa entre les taxes més altes de població infantil amb excés de pes a Catalunya, només superada per Lleida, arriba al 40,7%, i per sobre de la dada del conjunt del país.

I és que de l'enquesta es desprèn que el 36,3% dels infants catalans està per sobre del pes que li correspondria, amb un percentatge superior els nens que les nenes: 39,1% enfront d'un 33,2%.

L'enquesta també recull dades sobre els hàbits dels infants, com el tipus d'activitats d'oci que practiquen o la dieta que segueixen habitualment.

Així, les dades de la conselleria apunten que la proporció de mainada a Girona que opta per un oci actiu s'ha incrementat, passant del 34,3% de l'anterior enquesta a un 37,9% en la darrera, i situant-se entre les més altes de Catalunya, ja que en la regió sanitària de l'Alt Pirineu i l'Aran arriba al 39,4%.

Per contra, regions com la de Barcelona no arriben al 30% dels infants (un 29,2%) i a la Catalunya Central o a les Terres de l'Ebre, l'oci actiu és l'opció de prop d'un 31% dels menors de dotze anys.

L'Enquesta de Salut conclou que gairebé la meitat dels nens catalans d´entre tres i catorze anys (un 46%) segueix un patró d'oci sedentari, és a dir, mira la televisió o juga amb videojocs o ordinadors dues hores o més cada dia de la setmana enfront del 33,6% de les nenes, i aquest oci sedentari creix a mesura que augmenta el grup d´edat.

Alhora, però, també són els nens els que tenen un oci més actiu que les nenes. Així, el 33,6% dels nens i el 28,7% de les nenes fa com a mínim una hora al dia d´esport o de joc al parc o al carrer.

Pel que fa al consum freqüent de productes hipercalòrics, com les begudes amb sucre o els aliments processats, l'enquesta registra un descens a Girona en el darrer any. Si en el sondeig 2015-2016, gairebé un de cada quatre infants gironins d'entre tres i catorze anys consumia aquest tipus d'aliments de forma habitual, ara s'ha reduït fins arribar al 21,1%, una proporció molt baixa comparada amb el global de Catalunya (32,3%) o amb altres territoris, com Barcelona, on en consumeixen un terç de les criatures, o a Lleida, on ho fa el 45,3%.

La influència de la mare

L'Enquesta de Salut també posa de manifest com la classe social de les famílies i el nivell d'estudis de la mare influeix en els hàbits dels infants, per exemple en el consum diari de begudes ensucrades i en la quantitat d'hores que dormen.

Així, els nens de classes més desfavorides fan un major consum d'aquest tipus de begudes i dormen menys hores que els de classes benestants o amb un nivell d'estudis de la mare més elevat (estudis universitaris enfront d'estudis primaris o sense estudis).