Els mals auguris s´han confirmat. A falta de les dades corresponents al mes de setembre, aquest estiu les comarques gironines han obtingut quasi 800.000 pernoctacions menys que un any enrere. En concret, els establiments turístics de les comarques de Girona han venut, els mesos de juny, juliol i agost, 787.068 nits menys que en el mateix període de 2017. De les 14.121.124 nits contractades fa un any, s´ha passat a les 13.334.056 d´aquest 2018, un 5,6% menys.

Excepte les cases de turisme rural, que representen una mínima part del turisme rebut, aquí hi perd tothom. Els hotels han perdut 201.199 pernoctacions, un 3,3% menys; els càmpings n´han perdut 258.657, un 4,4% menys. Però la caiguda més abrupta l´han patit els apartaments de lloguer: 343.744 nits venudes menys que un any enrere, xifra que suposa un descens del 18,5%. Les cases de turisme rural milloren un 6,6% els resultats gràcies a les 16.532 pernoctacions de més respecte a l´estiu de 2017, però la seva incidència en el resultat global és molt menor, encara que en els darrers anys hagi crescut molt aquest tipus de turisme.

Recuperació d´altres destins

En el sector turístic espanyol expliquen l'aparent feblesa d'aquest estiu per la recuperació de la competència: els hotelers i les grans patronals ja van explicar que Tunísia, Turquia i altres destinacions de sol i platja s'havien recuperat aquest estiu (després d'anys de baixades per atemptats i inestabilitat a la zona). I competeixen amb preus atractius. En el cas de Turquia, la depreciació de la lira és a curt termini un al·licient més perquè als estrangers els resulti més barat encara. En el passat Dia Mundial del Turisme, que el sector turístic gironí celebra tradicionalment al Castell de Biart, el president del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer, va incidir precisament en aquest fet de la recuperació d´altres destinacions, per explicar el que ja aleshores s´aventurava com una temporada més fluixa que la de 2017.

Ara bé, hi ha altres raons. El president dels hotelers gironins, Antoni Escudero, reconeixia fa uns dies que aquesta temporada «no ha complert les expectatives», si bé precisava que «no estem tan malament». Més que el descens en l´ocupació que hi ha hagut aquest estiu, al cap de la patronal hotelera el preocupa «la baixada de la facturació», ja que per aconseguir que el descens no hagi sigut encara més dràstic, molts hotelers han rebaixat els preus. Escudero atribuïa a diversos factors el descens del turisme, però coincidia amb que la recuperació de destinacions del Mediterrani que són competència de la Costa Brava ha estat un dels més importants.

El president de l'Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, coincidia amb aquestes valoracions quan ja a mig estiu explicava que hi ha destinacions «adormides» que s'han recuperat. Gotanegra també afegia que cal començar a pensar a explorar noves possibilitats a les comarques de Girona per atraure més turistes fora de temporada.

Des de la patronal dels apartaments de lloguer (ATA), l´opinió era semblant: hi ha un percentatge de turistes que han retornat a països amb una situació que havia estat complicada però que ara ja s'ha normalitzat força, com Turquia, Tunísia o Egipte. «És el que anomenem turisme prestat, persones que van canviar puntualment aquestes destinacions per la nostra», indicava la gerent de l'ATA, Àngela Galceran.

Estiu calorós a Europa

Però a més, aquest estiu ha estat especialment calorós al nord d´Europa. No ha fet falta volar a la Costa Brava per gaudir de platges a 30 graus, ja que en països com Regne Unit, Rússia, França i fins i tot Noruega o Finlàndia, han tingut puntes de calor molt intensa. Això ha frenat les reserves d'última hora i fins i tot ha portat a algunes cancel·lacions, cosa que no passa quan els estius arriben freds al Nord.

Al Regne Unit, per exemple, segons assenyalava l'Oficina de Meteorologia, han viscut un dels estius més calorosos de la seva història, amb una temperatura mitjana de 15,8 graus. I precisament Regne Unit, un dels principals mercats de la Costa Brava, aquest any va aportar, ja al juliol el 5,6% menys de visitants a l´estat espanyol. Aquell mateix mes, des de França i Alemanya les arribades baixaven un 11,4% i un 6,2%, respectivament. Al juny, a Rússia la temperatura va arribar a ser vuit graus més elevada de l'habitual. Al juliol les arribades des de Rússia van baixar el 5,7%, també frenades per la feblesa del ruble. Van arribar el 6,5% menys de belgues i un 4,9% menys d´holandesos. Tot això, al juliol i a manca de dades de tot l´estiu.