L´Ajuntament de Maià de Montcal ha decidit permetre l´acollida de menors sense tutela a la masia de can Teixidor, a uns centenars de metres del nucli urbà. Segons va avançar Olot Televisió, l´Ajuntament va prendre la decisió després d´una reunió a porta tancada de la comissió de seguiment que va tenir lloc el dimarts, dia 9 d´octubre.

En la reunió hi van participar representants de la Direcció General d´Atenció a la Infància i l´Adolescència de la Generalitat, l´entitat gestora del centre, l´Ajuntament de Maià, veïns del poble i el Consorci d´Acció Social de la Garrotxa.

En compliment del que havia reclamat l´Ajuntament de Maià, la Direcció General d´Atenció a la Infància i l´Adolescència de la Generalitat i l´entitat gestora del centre van presentar el projecte del centre d´acollida de menors sense referents familiars a la masia de can Teixidor.

En el decurs de la reunió, els representants de l´Ajuntament de Maià de Montcal van demanar a la Generalitat que tingui en compte la capacitat d´acollida dels pobles petits. Per això, van demanar que la Generalitat no obri més centres d´acollida dins del terme municipal.

Feta la reunió, la Generalitat demanarà el canvi de la cèdula d´habitabilitat de la masia perquè els joves hi puguin continuar. L´Ajuntament no té responsabilitats jurídiques ni administratives sobre centres d´acollida.

La previsió és que la comissió de seguiment del centre d´acollida de menors sense referents familiars de Maià mantingui reunions periòdiques a partir d´ara.

Arribada «per sorpresa»

L´origen de la comissió de seguiment del centre d´acollida de menors sense referents familiars de Maià van ser les protestes veïnals i de l´Ajuntament de l´arribada, segons el consistori, per sorpresa, de 20 menors sense referents familiars al poble el divendres 24 d´agost.

La causa de l´arribada dels joves era l´allau de menors migrants provinents d´Àfrica que arriben a Catalunya. Fins a l´agost havien arribat més d´un miler de joves que la Generalitat va haver d´acollir d´urgència. L´arribada de menors ha continuat, cosa que col·lapsa els centres d´acollida.