Els Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Girona demanen que es faci una llei que permeti desnonar llogaters que faci almenys tres mesos que no paguen sense haver d'esperar a una sentència judicial. L'entitat considera que aquesta mesura donaria «més seguretat» als propietaris que ara no s'atreveixen a treure el seu pis al mercat per por de no cobrar.

El president dels APIs a Girona, Joan Company, lamenta que quan una persona deixa de pagar, el propietari s'enfronta a un «viacrucis judicial» que, assegura, en moltes ocasions no els permet recuperar «totes les despeses». Company també veu amb bons ulls incloure obligatòriament una assegurança d'impagament en el contracte d'arrendament. «D'aquesta manera es garanteix que el propietari cobrarà, com passa a França», ha reblat Company, que diu que aquestes mesures servirien com incentiu per treure més pisos al mercat.

«Els llogaters només volen tenir més seguretat jurídica». Així s'expressa el president dels APIs gironins, Joan Company. Per això, proposa diverses mesures que qualifica de «valentes» per fer aflorar més pisos al mercat i revertir l'increment de preus. Una d'aquestes mesures passa per evitar el procediment judicial un cop l'inquilí ha deixat de pagar almenys tres mensualitats. Company explica que ara la llei marca que si el primer mes no abona el lloguer ja se'l pot denunciar. Des dels APIs, però, aposten per allargar la confiança fins els 90 dies, i si l'arrendatari segueix sense pagar, fer-lo fora estalviant-se el pas pels jutjats.

Company assegura que d'aquesta manera «molts propietaris» que ara prefereixen tenir el pis tancat o a la venda s'animarien a posar-lo al mercat de lloguer. «Ara per ara molts temen no cobrar i haver de passar tot el periple judicial és molt feixuc», assenyala el president dels APIs de Girona.

Amb tot, aquestes propostes, diu Company, caldria que vinguessin dotades de prou diners per part de l'administració. Fins aleshores, des dels agents de la propietat aposten per obligar a contractar l'assegurança d'impagament.

A través d'aquesta pòlissa, el propietari s'assegura el cobrament del lloguer fins a la resolució del cas. Company explica que es tracta d'un recurs «molt habitual» en altres països com França, i que habitualment es carrega al preu final un cop es fa el contracte.

En aquest sentit, el president dels APIs de Girona explica que a Catalunya ja es va fer una prova semblant a través de l'anomenat «avalloguer». Es tracta d'una cobertura d'uns mesos que la Generalitat dona al propietari en cas d'impagament. «El problema és que es necessita una sentència judicial, fins aleshores no es cobreix res», lamenta Company.

Més pisos socials

Una altra mesura que Company veu «imprescindible» és l'increment de pisos de lloguer social per part de l'administració. «Cal que es posin més pisos al mercat i que es donin ajudes per poder accedir-hi. D'aquesta manera es rebaixarà el preu», afirma.

Company també ha lamentat que no hi ha una «estadística clara» del nombre de pisos buits que hi ha a les diferents ciutats. Amb tot, assenyala que «no són tants com pot semblar», i ho ha vinculat al fet que molts propietaris es tiren enrere per la «por a no cobrar».

Magrat tot, des del col·legi destaquen que la morositat «no és gaire alta», i de fet, la xifren a l'entorn del 5% mensual i el 3% anual. «Al cap i a la fi, al llogater li interessa mantenir el pis. Són casos puntuals», ha concretat Company.

El col·legi també atribueix l'increment del preu dels pisos de lloguer als estudiants universitaris pel fet de compartir l'habitatge entre diverses persones. Company reconeix, però, que «no s'hi pot fer res» perquè «és el mercat qui fixa el preu».