Dos dels quatre MENA (menors estrangers no acompanyants) que dijous van passar la nit a la comissaria de Vista Alegre, a Girona, hi han dormit durant tot el pont. Es tracta de joves d'entre 12 i 16 anys que no parlen espanyol i que per tant «no sabem d'on venen i amb qui la comunicació es fa molt difícil», va denunciar ahir Maria José Dávila, portaveu del sindicat CAT dels Mossos. La previsió era que els menors fossin traslladats aquesta passada nit a causa de l'amenaça de les fortes tempestes arran de la tempesta tropical Leslie.

Els menors van arribar a la comissaria de Girona el dijous passat i van adreçar-se a una patrulla de Mossos d'Esquadra a prop de l'estació de tren de Girona. Dávila va relatar que els menors van fer-se entendre per tal de fer-los saber que eren menors.

Quatre dels joves van ser traslladats a la comissaria de Vista Alegre, en un vestíbul envidriat on es va instal·lar un matal·làs. La Direcció General d'Atenció a la Infància (DGAIA) va trobar per l'altre jove menor un centre d'acollida a Girona, on se'l va portar aquell mateix dia.

Situació insostenible

La portaveu del sindicat manté que «les comissaries no són un lloc adient per menors», i que la situació que es viu des de fa mesos a les comissaries no és sostenible ni per als Mossos ni per als joves que hi dormen, que es troben en condicions «que no són les més adequades», considera. I és que a les comissaries no disposen de cap espai d'higiene i «s'alimenten a base d'entrepans».

A més, Dávila concreta que cal sumar-hi el risc al qual estan sotmesos els agents davant el contagi de malalties com la sarna o la tuberculosi. Aquest va ser el cas d'una comissaria de Barcelona, que aquesta setmana passada va haver de ser desinfectada per sarna que duia un migrant que hi passava la nit. El mateix va succeir el mes de març a Girona per la mateixa infecció.

D'altra banda, Dávila va denunciar la manca d'un protocol eficient de la DGAIA per evitar que segueixin produint-se aquestes situacions.

Saturació als centres

La saturació dels centres d'acollida gironins i catalans davant l'arribada de joves MENA va provocar fa un mes que la responsable del Departament d'Afers Socials a Girona, Marta Casacuberta, fes una crida al teixit associatiu català per tal d'acollir aquests menors.

En una entrevista a Diari de Girona, Casacuberta va concretar que des del setembre de 2017, el DGAIA ha atès 326 menors a ­Girona.