Les fortes pluges d'aquesta matinada han desbordat el riu a Ribes de Freser, han inundat baixos i magatzems i han negat part del teatre municipal. Els soterranis de l'equipament estan plens d'aigua, s'ha malmès part de la instal·lació elèctrica i alguns dels quadres d'una exposició han aparegut surant. Els més damnificats per l'aiguat han estat els edificis que hi ha arran del curs fluvial, allà on el Rigart s'ajunta amb el Freser. Al magatzem de Cal Tori, una botiga de queviures, s'hi ha acumulat més d'un metre i mig d'aigua i bona part dels productes s'han malmès. La força de l'aigua, fins i tot, ha rebentat una porta. La seva mestressa, l'Anna Claramunt, explica que s'estaran dies netejant-ho. "És tota una desgràcia, esperem que l'assegurança ens ho cobreixi", lamenta.

La zona que n'ha sortit més malparada és la del carrer Sant Quintí. Aquí, els Bombers no han parat de treure aigua des de primera hora del matí dels baixos on, literalment, el riu ha entrat als habitatges. Entre d'altres, a l'oficina de Correus o a dues botigues (un supermercat i un establiment de queviures, Cal Tori).

La mestressa de Cal Tori, l'Anna Claramunt, explica que a quarts de vuit del matí s'han trobat el magatzem completament inundat. "L'aigua ha rebentat una porta que donava al riu i també ha malmès un dipòsit de gasoil", explicava. Aquí, tindran feina per dies. El magatzem està ple de productes surant (ampolles d'aigua, estris de neteja, paper higiènic...) i, a més, sota l'aigua també hi ha una capa de fang.

Els propietaris de la botiga han mirat de salvar allò que han pogut, però hi ha molt de gènere que s'ha malmès. "És una desgràcia, esperem que l'assegurança ens ho cobreixi", explicava l'Anna. Mentrestant, el seu fill anava traient aigua amb un cubell de les parts més fondes del magatzem i els Bombers, amb l'ajuda d'una bomba, l'anaven llançant al riu.

El soterrani del teatre, negat

El teatre municipal també ha patit els efectes de la tempesta. Tot el soterrani s'ha inundat, perquè l'aigua del riu ha sobreeixit per un embornal. Això ha malmès part d'una exposició de fotografies sobre els refugiats que formava part del festival de cinema 'Gollut'. Els seus responsables explicaven que aquest matí alguns dels plafons han aparegut surant.

En una altra part del soterrani també falla la instal·lació elèctrica. És aquí, per exemple, on hi ha l'aula on s'hi fa cant coral i hi tenen espai les entitats del poble. Una de les membres del Grup de Teatre, la Neus Vergés, explica que s'han trobat "amb un pam i mig d'aigua" i que a la sala d'exposicions "arribava fins al genoll". "Allà on fem cant coral, teníem un equip de musica al terra i no sabem com haurà quedat", ha explicat Vergés.

L'aigua va a menys

Durant aquest matí, el nivell del riu Freser ha anat baixant i, tot i que encara és molt elevat, l'aigua ja no desborda. Molts curiosos, tant del poble com dels entorns, s'han acostat fins al pont per veure la força del riu.

La Nuri Vilalta, una veïna del poble, ha explicat que, sobretot, els xàfecs han estat "intensos" durant la matinada. "No és la primera vegada que passa, però sí que és veritat que aquesta nit ha plogut molt", ha explicat.

Els operaris s'afanyaven aquest matí a treure l'aigua embassada i a netejar el fang que s'ha acumulat a part del passeig. Els veïns expliquen que aquest és un dels aiguats que recordaran, juntament amb els que hi va haver l'any 1982 -quan també hi va haver inundacions- o el del 1940. Aquell va ser molt més greu i, fins i tot, la força del riu es va endur una casa.