L'hospital Josep Trueta de Girona va atendre l'any passat 454 infarts, un 5,6% més que el 2016, quan van ser 430. El nombre de pacients amb infart atesos al centre de referència de les comarques gironines ha anat creixent de forma progressiva en els darrers anys, passant dels 162 del 2010 als més de 400 anuals que s'hi atenen des del 2016, per l'ampliació gradual de l'horari d'atenció als infarts a Girona.

Durant els primers anys del Codi Infart (Codi IAM), els protocols de coordinació que fan servir els diferents nivells assistencials per atendre el més ràpid possible patologies en què el temps és clau per al resultat final, com un infart o un ictus, la unitat d'Hemodinàmica de l'hospital Josep Trueta només funcionava en horari d'oficina i en dies laborables. Els pacients que patien un infart fora de la franja horària del servei i requerien una angioplàstia es derivaven a hospitals de Barcelona.

Posteriorment, a partir del 2012, el servei va ampliar l'horari d'atenció a dotze hores, de vuit del matí a vuit del vespre els set dies de la setmana. En aquesta època s'activaven anualment uns 300 codis Infart, mentre que es continuaven traslladant a la capital catalana els casos nocturns. L'any 2014, per exemple, van ser 90 els pacients derivats de nit a Barcelona, fins que a partir del gener del 2015 l'horari es va estendre a les 24 hores del dia, els 365 dies l'any amb l'objectiu de millorar l'accés al tractament i reduir el temps de resposta atenent els casos al territori, amb trasllats més breus.

Durant el primer any de l'ampliació del servei de la unitat d'Hemodinàmica a Girona, el codi es va activar en 135 ocasions de nit -un 38% del total-, que supera les previsions inicials del Departament de Salut, d'uns 90 anuals.

La majoria, al Trueta

Segons les dades recollides a la memòria de la regió sanitària de Girona del Servei Català de la Salut (CatSalut) del 2017, el Trueta va atendre el 80,1% dels 433 codis Infart activats a persones residents a les comarques gironines, i un 15% dels pacients de la regió sanitària de Girona van ser atesos a l'hospital Germans Trias i Pujols de Badalona, ja que Can Ruti és el centre de referència per a l'Alt Maresme.

Pel que fa a la resta de casos en què un gironí va necessitar atenció mèdica per un infart, que van ser divuit, es van tractar en algun dels altres deu hospitals de Catalunya acreditats per tractar codis Infart, que ja que el centre que s'activa sempre és el més pròxim del lloc on s'ha produït l'avís al SEM.

Pel que fa al perfil dels pacients, una quarta part dels infarts de residents a la regió sanitària -i també dels atesos al Trueta- van ser de dones. Aquestes dades -un 25,9% i un 25,5%, respectivament- indiquen una proporció lleugerament superior a la del conjunt de Catalunya, que va ser del 23,5%.

Gairebé nou de cada deu pacients gironins van ser tractats amb angioplàstia primària en una unitat d'Hemodinàmica i a un 0,7% se'ls va reobrir l'artèria amb fàrmacs.

Pel que fa a els principals indicadors de temps en la primera assistència, a Catalunya el 65% dels codis activats van trigar 65 minuts entre l'inici del dolor, mentre que a l'hospital Trueta varen trigar 73 minuts, que podria explicar-se per la dispersió més gran de la població, segons indica la memòria anual del CatSalut.

Prop de 150 operacions de cirurgia cardíaca a Girona l'any passat

Per primera vegada des que es va començar a realitzar cirurgia cardíaca a Girona el 2006, el Trueta va fregar l'any passat les 150 intervencions de cor, amb 149, incrementant més d'un 70% l'activitat de l'any anterior, quan va realitzar 84 operacions.

El centre feia unes 85 intervencions l'any, i la resta de pacients eren operats a Barcelona o Badalona fins que, a partir del setembre del 2016, es va posar en marxa el que s'anomena «servei estès» de cirurgia cardíaca, és a dir, un acord amb Can Ruti per anar incrementant de forma progressiva l'activitat a Girona, per fer que la majoria de pacients gironins que s'operin del cor ho facin aquí.

Amb l'augment d'activitat, el Trueta va assumir el 2017 el 39% de les intervencions de cirurgia cardíaca que van necessitar els residents de Girona, que van ser 395.

Més de la meitat de les operacions, el 52% es van fer a Can Ruti i la resta en hospitals terciaris de Barcelona.

El 66% dels intervinguts ho han estat per un reemplaçament valvular i el 34% per cirurgia coronària.