La presència de l'huracà Leslie, que ha entrat aquest cap de setmana a la península Ibèrica com a tempesta tropical, ha intensificat l'episodi de precipitacions a les comarques gironines. El front s'apropava des de l'oest peninsular acompanyat de xàfecs tempestuosos i localment amb calamarsa o pedra i ratxes molt fortes de vent.

Durant la matinada del diumenge i, especialment, el migdia d'ahir fins les quatre de la tarda, les pluges van descarregar desenes de litres d'aigua de manera intermitent, concentrant-se en diversos episodis de ruixats intensos. No obstant això, a hores del tancament d'aquest diari, ja es preveia una repetició de pluja molt intensa a partir de les vuit del vespre i fins les vuit del matí d'avui dilluns.

Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) registrades ahir fins les set de la tarda, Fornells de la Selva va arribar a acumular 55,7 litres per metre quadrat, Anglès, 55,5 litres, i Santa Coloma de Farners, 45,2. Aquestes dades mostren que el Gironès i la Selva van ser les dues comarques més afectades per la pluja. En contraposició, a la capital de la Garrotxa només van caure 0,8 litres per metre quadrat.

Les temperatures, en canvi, no es van veure gaire alterades per aquest temporal, ja que en la majoria de les comarques les mínimes es van moure entre 15 i 18 graus i les màximes entre 20 i 23 graus. Les ratxes de vent van ser destacables sobretot a la comarca de l'Alt Empordà, on la tramuntana va bufar a Portbou a 69 quilòmetres per hora, i a Anglès, amb màximes de 40.

Més de 50 incidències

La província de Girona va ser el territori amb més incidències registrades pels Bombers. De les 56 trucades que va rebre ahir el telèfon d'emergències ?112?, per 49 incidències lleus provocades per la pluja, 17 van ser del Gironès i, més concretament, una dotzena de la capital.

Les pluges van provocar a la ciutat de Girona diversos incidents, sobretot relacionats amb el trànsit de vehicles i persones, però «no van ser greus ni destacables», segons van assegurar els Bombers. L'acumulació d'aigua va obligar a tallar accessos a diversos carrers per evitar accidents o vehicles atrapats. Un dels punts habituals quan plou amb intensitat a la ciutat és el carrer Martí Sureda, que, novament, va quedar negat d'aigua i dos cotxes hi van quedar travats.

A la pujada de les Pedreres, un pi va caure damunt la vorera i la calçada arrencat de soca-rel per la intensitat de les precipitacions sense haver causat cap dany personal. A més, cal destacar la manca de subministrament elèctric a les cinc de la tarda a Montjuic, que va deixar 245 abonats afectats. Els Bombers van realitzar diverses sortides per treure aigua de baixos i carrers inundats per embornals embussats.

Cap a les cinc de la tarda, les vies del tren gironines també van patir les conseqüències de les fortes pluges. Els trens de les línies R11 i RG1 es van veure obligats a circular per via única entre Caldes de Malavella i Girona per la caiguda de diversos arbres sobre la catenària.

Segons Renfe, la incidència va acumular una hora de retard de mitjana. Per solucionar-ho, es van desplaçar tècnics d'Adif fins al lloc, que van treballar per retirar els arbres.